10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Ahlaki Tutum ve Davranışlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Allah’tan getirdiği kesin olan ve tevatür yoluyla bize kadar ulaşmış bulunan esaslardan bir veya birkaçını yahut da tamamını inkâr etme durumuna küfür denir
“Müminlerin iman yönünden en mükemmel olanı ahlakı en güzel olandır.” (Hadis)
“Hiçbiriniz, kendiniz için istediğini kardeşi için de istemedikçe (tam) iman etmiş olmaz.” (Buharî)
Takva ilk olarak insanın küfürden ve şirkten nefsini korumasıyla başlar. Sonra, haramlardan kaçınıp, küçük günahları terk ederek farzları yerine getirmekle gelişir. Takva daha sonra ise müminin, bütün benliği ile Yüce Allah’a dönmesi, kalbinden Allah’ın dışında her şeyi çıkarması ve her anını ibadet bilinci ile yaşamasıdır.
Bu parçadan hareketle takva ile ilgili,
I. insanın benliğine aşamalı yerleştiği,
II. yapılan amellerin insanı Allaah’a yaklaştırdığı,
III. insanları Allah’tan uzaklaştıran her şeyden koruduğu
“Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.” (Hucurât, 49:13)
"De ki: "Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilahınızın, sadece bir ilah olduğu vahyolunuyor. Artık her kim rabbine kavuşmayı bekliyorsa dünya ve ahirete yararlı iş yapsın ve rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın." (Kehf, 18:110)
Kur’an-ı Kerim’deki bazı ayetler, Hz. Peygamber’e (s.a.v.) sorulan bir soru veya o dönemde meydana gelen bir olay üzerine nazil olmuştur. Bu gibi ayetlerin daha doğru bir şekilde anlaşılıp yorumlanması için o olayın veya sorulan meydana geldiği zamanın ve olayların birbirleriyle ilişkisinin bilinmesinde fayda vardır.
Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır.” .................... insanı iyiliğe, iyilik de cennete götürür. .................... ise insanı günaha, günah ise cehenneme götürür.” (Buhari, Edep)
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusunu incitmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, misafirine ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse, ya iyi bir şey söylesin ya da sussun.” (Buhari, Nikah)