10. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Ahlaki Tutum ve Davranışlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Âdem’den (a.s.) Dünya’nın son anına kadar insanoğlu için geçerliliği tartışılmaz değerlerin başında ahlak gelmektedir. Hem bireyin hem de toplumun huzuru, güveni ve iyiye dönük gelişimi ancak güzel ahlaki ilkelere riayet edilmesi ile mümkündür. Kendisinin “güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini” ifade eden Hz. Muhammed (s.a.v.) de İslam’ı tebliğ görevinin ilk anından itibaren vefat zamanına kadar içinde yaşadığı toplumu güzel ahlak sahibi olmaya davet etmiştir. Ahiretteki ebedi mutluluğa erişmenin yolu iman ve ibadetten geçer, imanın olgunluğu da güzel ahlak sahibi olmaya bağlıdır.
“Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır ve çaresiz kalırsın.” (İsrâ suresi, 29. ayet.)
Buna göre;
I. Allah (c.c.) harcamalarda ölçülü olmayı emreder.
II. Müslüman bir kimse cimrilikten uzak durur.
III. Savurganlık, İslam dininin yasakladığı bir davranıştır.
IV. İsraf yapan bir kimse başkalarına muhtaç bir hale gelebilir.
Allah (c.c.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlakının üstün bir ahlak olduğunu belirtmiştir. Bu üstün ahlakın model olarak alınması gerektiğini “Andolsun ki Resulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” ayetiyle açıklamıştır.
Ayetten;
I. Hz. Muhammed (s.a.v.) üstün bir ahlaka sahiptir.
II. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ahlakı model alınmalıdır.
III. Hz. Muhammed (s.a.v.) güvenilir bir peygamberdir.
İman kişiyi;
I. Ahlaklı ve güzel olmaya yöneltir.
II. Kötülüklerden alıkoyar.
III. Ruhen yüceltir.
IV. Allah (c.c.) korkusu konusunda bilinç sahibi yapar.
V. Sadece ahiret yaşamına yönlendirir, dünyadan tamamen uzaklaştırır.
Gerçek dışı söz söylemek.
Asılsız bilgi ve haber vermek.
Doğrunun zıddı.
Ebû Mes’’ûd”un naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
“İnsanlık, ilk günden beri bütün peygamberlerin üzerinde ittifak ettikleri bir söz bilir: Şayet utanmıyorsan, dilediğini yap!”
(Buhârî, Edeb, 78)
Allah (c.c.) insanı en güzel şekilde yaratmıştır. Onu pek çok varlıktan üstün tutmuştur. Ona kendi ruhundan üflemiştir. Aynı zamanda insana iyilik ve kötülük hakkında vahiy yoluyla da bilgi vermiştir. Ancak iyi ya da kötünün seçimini insana bırakmıştır. Her ne kadar peygamberler ve ilahi kitaplar ile insana doğru olan hakkında bilgi verilmiş olsa da bazen kötülük de yapabilmektedir. Zira o iyilik ve kötülüğü yapmaya yatkın bir yetenekte yaratılmıştır.
İslam’ın beş temel şartından birisi de hac ibadetidir. Hac, kişinin hem Allah (c.c.) ile hem de diğer insanlarla olan ilişkilerini düzenler. Hem mal ile hem de beden ile yapılan bir ibadettir. Hac, Allah (c.c.) katında herkesin eşit olduğunu simgeler. İnsanın kibirlenmesinin ve böbürlenmesinin önüne geçer.
Ahlak kelimesi, “hulk” kelimesinin çoğuludur. Hulk ise tabiat, mizaç, karakter, huy gibi anlamlara gelir. Ahlak kelimesi Kur’an-ı Kerim’de de geçmektedir. Arapça’ da insanın dış yapısı için “halk”, iç yani manevi yapısı için de “hulk” kelimesi kullanılır. Ahlak kavram olarak ise insanın iyi yahut kötü olarak nitelenmesine neden yol manevi özellikleri, huyları ve bunların etkisi ile ortaya koyduğu iradeli davranışların tamamıdır.
Ölçü olmak demek aynı zamanda orta yolu tutturmak demektir. Ne eksik ne fazla, bir şeyi tam olarak, yeterince yapmaktır. Eski dilde bu duruma itidal denir. Tarihte yaşamış tüm bilginler hayatlarını itidalli, dengeli, aşırılığa kaçmadan, orta yolu tutturarak yaşamışlardır. Bu, aynı zamanda Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Müslümanlara tavsiye ettiği önemli bir ilkedir. Konuyla ilgili olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: .......................... ''