7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite : Allah' ın Kulu ve Elçisi Hz. Muhammed Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Tevhit ilkesinin sembolü olan Kâfirûn suresi, Mekke Dönemi’nin ilk yıllarında indirilmiştir. Sadece Mekkeli müşriklere hitap ediyor gibi görünse de onların özelinde tüm putperestlere indirilmiştir. Surenin 4-5. ayetlerinde Hz. Peygamber’i kendi dinlerine döndürmek isteyen putperestlerin ümidini kırmak amacıyla söz tekrar edilmiştir. Bu iki dini uzlaştırmak, hak ile batılı birbirine karıştırmak anlamına gelir.
Haşan, Peygamberimizden önce ve onun döneminde yaşayan Mekkelilerin putlara taptığını öğrenince çok şaşırdı ve öğrendiği bu bilgiyi ağabeyine aktardı. Mekkeli müşriklerin elleriyle yaptıkları heykellere iman ettiklerini, onlar adına kurban kestiklerini ve kendilerini ödüllendirip cezalandırabileceklerini düşündüklerini ağabeyine söyledi. O ise Hasan’a “ İşte bu yüzden Peygamberimizin çağrısına kulak asmadılar.” diye cevap verdi.
“Şöyle dediler: Bu ne biçim peygamber, (bizler gibi) yemek yiyor, çarşıda dolaşıyor! Ona kendisiyle beraber uyarıcı olarak bir melek indirilmeli değil miydi?" (Furkân suresi, 7. ayet.)
“De ki: Ey kâfirler! Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz. Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim. Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz. Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.”
İslam’dan önce Mekkeliler kendi elleriyle yaptığı putlara tapıyorlardı. Onlara adaklar adıyor, dua ediyor ve her şeyi onlardan bekliyorlardı. Peygamber Efendimiz tebliğ görevini aldığında onları tek olan Allah’a iman etmeleri için uyarmış ancak çeşitli tepkilerle karşılaşmıştır. En sonunda uzlaşma isteyen müşrikler Hz. Muhammed’e (s.a.v.) “Bir sene sen bizim ilahlarımıza tap, bir sene biz de seninkine tapalım.” teklifi üzerine “Kâfirûn suresi” nazil olmuştur.
“Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o,
onlardandır.”
(Hadis-i şerif)
Aşağıdaki çarklarda Peygamberimizin peygamberlik yönleri verilmiştir.