9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Gençlik ve Değerler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Anne ve babalar evlatlarına karşı son derece şefkat ve merhametlidirler. Bu sebeple onlar çocuklarını büyük bir fedakârlıkla yetiştirirler. Çocukları için sahip oldukları bütün imkânları seferber ederler. Bu durum karşısında evlatlara düşen birtakım görevler vardır. Bu görevler arasında ………….. bulunur.
“Cimri ile Allah yolunda harcama yapan kimsenin hâli, üzerlerinde demirden birer zırh bulunan iki adamın hâline benzer. Cömert olan, bir hayırda bulunmaya niyet ettiğinde üzerindeki zırh öyle genişler ki (önceki dar hâlinden kalma) izler bile silinir gider. Cimri, bir hayırda bulunmak istediğinde ise (âdeta) üzerindeki zırh büzüşür, elleri köprücük kemiklerine yapışacak gibi sıkışır ve zırhın her halkası yanındaki halkayı sıkıştırır.”
(Müslim, Zekât, 77.)
Hz. Muhammed (s.a.v.) diğer tüm değerlerde olduğu gibi şecaat konusunda da bizlere önder ve rehberdir. O (s.a.v.) endişe verici durumlarda asla cesaretini kaybetmemiştir. Canı pahasına da olsa İslam dinini tebliğ etme görevinden vazgeçmemiş, bütün tehditler karşısında bildiği hakkı söylemiştir.
İslam’daki büyük günahların neler olduğunu anlatan bir hadiste Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Allah’a ortak koşmak, ebeveyne asi olmak ve yalan yere şahitlik yapmak”
(Buhârî, “Edeb”, 1)
“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, anne babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine ‘öf!’ bile deme, onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle. Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. ‘Rabbim! Onlar nasıl küçükken beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster’ diyerek dua et. “
(İsrâ suresi, 23-24. ayetler)
Verilen ayetlerden;
I. Kur’an-ı Kerim’de tevhit inancının üzerinde durulur.
II. İslam anne ve babaya son derece iyi davranılmasını emreder.
III. Birey, üzerinde çokça emeği bulunan ebeveyne karşı tatlı dilli ve güzel sözlü olması gerekir.
IV. Kişi, anne-babasını dualarında eksik etmemelidir.
Haramlardan uzak durma, kötü söz ve davranışlardan kaçınma gibi anlamlara gelen kavram iffettir. İffet, İslam dininin üzerinde önemle durduğu bir değerdir. insanın ahlak kurallarına bağlı kalarak yaşaması, namus ve şerefini koruması, nefsinin aşırı isteklerinden kaçınması iffet kapsamında değerlendirilir. Aynı şekilde bireyin yeme, içme ve diğer dünyevi ihtiyaçlarında aşırıya kaçmaması, ölçülü davranması da iffetli olmanın bir gereğidir.
Başkalarının haklarını korumak üzere cesur davranan kişilerin bu davranışının gerçek bir kahramanlık olması, yalnızca Allah rızası için yapılmasıyla mümkündür. Gösterilen cesaretin erdem sayılabilmesi için; benlik, kibir, hâkimiyet kurma düşüncesi, riya, çıkar isteği gibi durumların olmaması gerekir. Dini ve insanı korumak gibi üstün amaçlarla hareket edildiği takdirde gösterilen cesaret, gerçek bir şecaat örneği olacaktır.
(Mustafa Çağrıcı, “Şecaat”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 38, s. 402-403.)