12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Güncel Dini Meseleler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. "Kim bir yiyecek maddesini kırk gün saklarsa, o kişi Allah'tan uzaklaştığı gibi, Allah Teâlâ da ondan uzaklaşır." (Hadis)
II. "Alışveriş yapanlar, eğer dürüst davranırlar ve malın kusurunu açıkça söylerlerse, alışverişleri bereketlenir. Fakat kusuru gizler ve yalan söylerlerse, yaptıkları alışverişin bereketi gider." (Hadis)
III. Hz. Muhammed (s.a.v.) zekât almakla görevlendirdiği bir sahabi vazifesi sırasında kendisine verilen hediyeleri sahiplenmesi üzerine hiddetlenmiş ve şöyle buyurmuştur." Annesinin babasının evinde oturmuş olsaydı kendisine böyle hediyeler verilir miydi?’ (Buhârî, Eymân, 3.)
Yeni dini meselelere çözüm aranırken konunun uzmanlarının görüşleri de son derece önem arz etmektedir. Hayatın hemen her alanıyla ilgili derin araştırmaların yapılması bilim alanlarını çeşitlendirmiş, pek çok uzmanlık alanları ortaya çıkmıştır. Bu nedenle meselelerin İslam’a göre hükmünü araştırmada, bireysel çalışmalar çoğu kez yetersiz kalmaktadır. Astronomi, tıp, sosyoloji, psikoloji vb. uzmanlık ilgilerine ihtiyaç duyulan meselelerde, doğru karara ulaşabilmek için mutlaka uzman görüşlerine başvurmak gerekmektedir.
Bu bilgiler dini meselelerin çözüyle ilgili;
I. Neslin korunması ve Allah'ın (c.c.) koyduğu dengeyi korumak ana gaye olmalıdır.
II. İnsan onur ve haysiyetini zedelememelidir.
III. Konuya bütüncül yaklaşılmalıdır.
Servet sahiplerinin üretimsiz, emeksiz ve risksiz olarak mal sahibi olma talepleri önlenmiş ve sınırsız zenginleşme duygularına set çekilmiştir. Dolayısıyla ya karz-ı hasen yoluyla ecrini Allah’tan bekleyerek karşılıksız borç verecektir veya para talep eden şahısla yatırıma ortak olacaktır. Bu da sermaye sahibinin, elini taşın altına koyması mânâsına gelmektedir. Zira kâr ve zarara ortak olacaktır.
İçki, önce işe aklı zaafiyete uğratmak ve tahrip etmekle başlamakta, sonraları bünyede kalıcı illetlere yol açmakla cana ve nesle zarar vermekte, gereksiz bir fâhiş gider olması hasebi ile mâlî bütçeyi sarsmakta ve bütün bu zararlar dînî hayat, olumsuz değer olarak yansımaktadır.
"Yerde olanların hepsini sizin için yaratan O'dur." (Bakara, 2:29)
"Göklerde olanları, yerde olanları, hepsini sizin buyruğunuz altına vermiştir." (Casiye, 45:13)
"Allah'ın göklerde olanları da, yerde olanları da buyruğunuz altına verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size ihsan ettiğini görmez misiniz?" (Lokman, 31:20)
Kötü ve zararlı birşeyi önlemenin en makul ve kesin yolu, sebepleri ortadan kaldırmak, vâsıtaları yok etmektir, işte İslamın haram konusunda tuttuğu yol budur. Mesela, zinâyı haram kılmıştır. Maksat zina suçunun meydana gelmesi ve suçlunun haram işlediği için ceza görmesi değil, suçun işlenmemesidir. Bunun için de yalnız ceza kâfi değildir; suça iten sebeplere inmek gerekir. Bundan dolayı İslam'da bir taraftan evlenme kolay, boşanma mümkün kılınmış, diğer yandan aşırı açıklık, saçıklık, başbaşa bulunma, gereksiz beraberlik vs. yasaklanmış, haram kılınmıştır.
İslam dini helal yollarla ve kazançlarla elde edilmiş malları koruma altına almıştır. Hırsızlık, yankesicilik, gasp, başkasının malına zarar vermek gibi şeyler haram kılınmıştır. İslam hırsızlara en ağır cezayı koymak suretiyle hırsızlığın önünü kesmiştir. İslam’ın haksız kazanç yolu olduğu için yasakladığı davranışlardan biri de kumar oynamaktır. Kumar ve benzeri oyunlarla insanların malları haksızca ellerinden alındığı için İslam yasaklamıştır.
Tıbbi amaçların dışında insanların beden ve ruh sağlıklarına zarar verecek; onların bedensel, akli veya ruhi dengelerini bozacak operasyonları gerçekleştirmek.
Başta nükleer atıklar olmak üzere, doğal çevreyi kirletip zarar verecek olan her türlü atıkları imha etmeyip doğaya atmak, dağıtmak veya nehirlere ya da denizlere dökmek.
Hz. Muhammed şöyle demiştir:
“Aldatan bizden değildir.”
“Doğru tüccar şehitlerle beraber olacaktır.”
“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.”
“Kazancın en kötüsü, haram yollardan elde edilendir.”