12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Güncel Dini Meseleler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Dinimiz, çocukların millî ve manevi değerlere bağlı, güzel ahlaklı bireyler olarak yetiştirilmesini istemiştir. Onlara dinî emir ve ilkelerin öğretilip benimsetilmesini buyurmuştur. “Hiçbir baba, evladına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir.”
Mal, insan tabiatının istediği ve biriktirdiği şeydir. Fakat İslam'a göre şahıs veya tarafların kabul ettiği her şey mal sayılmamaktadır. Çünkü bir şeyin mal kabul edilmesi için onun İslam’a göre de faydalı olduğunun kesinlikle kabul edilmesi gerekmektedir.
İslam toplumunun mutluluğa erişebilmesi, bu toplum fertlerinin, İslam’ın koyduğu kurallara aynen uymasıyla mümkün olur. Toplumun düzenini bozan, insan haklarını ve yasakları çiğneyen kimseler cezayı hak edecekleri için, Kur’an’da bunlarla ilgili hükümlerde yer alır.
“O, göklerde ve yerde ne varsa hepsini, kendi katından (bir lütfü olmak üzere) size boyun eğdirmiştir. Elbette bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Casiye, 45:13)
"Kapıları kilitleyin, su kırbasını (ağzını) bağlayın. Kapları kapaklayın (kapaklarını kapatın), lâmbaları söndürün. Çünkü şeytan kilitli kapıyı açamaz, bağ çözemez, kap açamaz. Bir de fareye dikkat edin, o insanların evini yakar."(Hadis)
Emek kapsamındaki mal kazanımlarında, adil olmaya riayet etmek temel İslâmî bir kaidedir. Bu sebeple sanat, ticaret ve ortaklıklar; hile ve sömürüye dayanmamak zorundadır.
İnsanlık tarihinde en büyük sıkıntılar şu iki düşünceden kaynaklanmıştır: Bunlardan birincisi “Sen çalış ben yiyeyim.” fikridir. Bu fikir diğer açıdan “Ben çalışmadan kazanayım.” şeklinde ifade edilebilir. İkincisi ise “Ben tok olduktan sonra başkaları açlıktan ölse bana ne?!” fikridir. Bunun diğer ifadesi ise “Ben muhtaç değilsem, kimse beni ilgilendirmez ve kimseye yardım edemem.” şeklindedir.
Hazır gıdalarda kullanılan jelatin gibi katkı maddeleri zihinleri meşgul eden sorular arasında yer almaktadır. Söz konusu bu maddeler bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilmektedir.
Bu konuda belirleyici olarak;
I. helal - haram olması,
II. ihtiyacı karşılayıp - karşılamaması,
III. az veya çok olması
Hz. Âdem'le başlayan evlilik günümüze kadar meşru kabul edilerek gelmiştir. Her toplum evlenmeyi kendi inanç ve kültürüne göre belirli esaslara bağlamıştır. Bütün dinlerde neslin devamı için evlilik esastır. Evlilik dışındaki ilişkiler ise yasaktır. İslam dini de evliliği teşvik etmiştir. Bütün dinler sağlıklı nesiller yetiştirerek mutlu toplum oluşturmayı hedeflemişlerdir. Yahudilikte evlilik dini bir gerekliliktir. Nikâh, sinagogta dinî bir törenle kıyılır. Hristiyanlıkta evlilik Hz. İsa ile kilisenin birliğini temsil eder. İslam’da evlilik insani ve medeni bir muameledir.
Günümüzde yaşanan hızlı gelişme ve değişim birçok dini problemi de beraberinde getirmektedir. Önceki dönemlerde halledilmiş birçok meselenin yeniden ele alınması zorunlu hâle geldiği gibi dini açıdan çözümlenmesi gereken pek çok yeni konular ve problemler de ortaya çıkmıştır. Karşılaşılan yeni şartlar bazı meselelerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır.