12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Güncel Dini Meseleler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İslamiyet, vatan savunması bağlamında hem bireye hem devlete birtakım sorumluluklar yüklemiştir. Düşmana karşı devletin savunulması için gereken her türlü donanıma sahip olunmasını tavsiye etmiştir. Gerekirse düşmanla mücadele edilmesini ve savaşılmasını istemiştir. Bu bağlamda düşmana teslim olmak bazen faydalı bir çözüm yolu gibi düşünülebilir. Çünkü bununla bazen öldürülmeyi bazen de malların telef edilmesi, insanların öldürülmesi engellenmiş olur. Ancak Allah (c.c.) bu faydalara rağmen düşmanla savaşılmasını ve ülkenin elden geldiğince savunulmasını, hemen teslim olunulmamasını istemiştir. Zira bu durum, hemen teslim olmadaki faydadan daha üstün ve daha çok fayda sağlamaktadır.
Farz: Yapılması kesin olarak gerekli davranışlardır.
“Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir kadından yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır."
(Hucurât suresi, 13. ayet)
İslamiyet, neslin temiz yollardan devam etmesini ister. Bu sebeple de nikah ile evlenmeyi emretmiş; insan fıtratına ve toplumun dokusuna aykırı olan zina vb. eylemleri haram kılmıştır. Zinanın yasaklanmasının temel nedenleri arasında neslin korunma ilkesi bulunur. İslam dininde nikahsız birliktelikler ve gayr-i meşru ilişkiler yasak görülmüş, evlilik ise teşvik edilmiştir. İslam zinayı yasak saydığı gibi ona götürücü her türlü eylemi de yasaklar kapsamına almıştır.
I-? | İslamiyet akla büyük önem vermiştir. Bu bağlamda aklın işlevini ortadan kaldıran ya da zayıflatan her türlü zararlı madde kullanımım yasaklamıştır. |
II-? | İslamiyet, hayatı riske atacak tutum ve davranışları yasaklamıştır, intihar etmek, haksız yere cana kıymak İslam’ın yasakladığı davranışlar arasındandır. |
I. Tedaviyi, yeme ve içmeyi keserek dolaylı olarak bireyin kendi hayatına son vermesidir. Ya da şiddet içeren kasıtlı bir fiille yaşama son verilmesidir.
II. Tıbben tedavisi bulunmayan ve daimi olarak acı veren bir hastalığı olan kimsenin kendi yaşamına son vermesidir.
III. Ölüm ya da hastalık nedeni ile bazen cesedin iç organlarının açılması haya incelenmek üzere vücuttan parça alınması demektir.
“Ey insanlar! Bu Zilhicce ayınızda, bu Mekke şehrinizde, bu Kurban Bayramı gününüz nasıl mukaddes ise kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız da aynı şekilde mukaddestir.”
(Buhârî, İlim, 9)
Hadiste;
I. Canın korunması
II. Malın korunması
III. Neslin korunması
IV. Aklın korunması
“İyilik, gönlünün huzur bulduğu ve içine sinen şeydir; kötülük ise insanlar ona onay verseler bile gönlünü huzursuz eden ve içinde bir kuşku bırakan şeydir.”
(İbn Hanbel, Müsned, C 4, s. 227.)
Ali, Cuma namazını kılmak için camiye gitmişti. İmam, o sırada cemaate şu konuşmayı yapmaktaydı:
“Kur’an-ı Kerim’de haddi aşmaları ve azgınları sebebi ile helak olan bazı kavimlerden bahsedilir. Bunları okuyarak ibret almalı, hayatımızı yönlendirecek güzel adımlar atmalıyız. Fıtratımıza uygun, tertemiz bir hayat yaşamak için gayretli olmalıyız, insanlık şeref ve haysiyetini ihlal edecek, can güvenliğini sarsacak, nesilleri bozacak her türlü tutum ve davranışlardan uzak durmalıyız. Kız ve erkek çocuklarımız arasında adaletli olmalı, onları üzecek, kötü ahlaka sürükleyecek eylemlerden sakınmalıyız. Gençlerimizi sapkın anlayışlardan uzak tutma konusunda gereken hassasiyeti göstermeliyiz.”