12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite : Güncel Dini Meseleler Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın; ölçüyü ve tartıyı doğru yapın. Biz kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükleriz. Konuştuğunuzda, akraba bile olsa sözünüzde adil olun. Allah’a olan sözünüzü yerine getirin. Allah size bunları öğüt almanız için buyurmaktadır.”
(En’am suresi, 152. ayet)
“İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu...”
(Rûm suresi, 41. ayet.)
İslam dini akıl, mal, nesil, din ve canın korunmasını esas almıştır. Bu değerleri ortadan kaldıracak ya da bu değerlere bir şekilde zarar verecek her türlü eylem suç kabul edilmiş ve yasaklar kapsamına alınmıştır. Mesela şansa bağlı, emeğe dayanmayan ve bir başkasının malını haksız bir şekilde elde etmeyi amaçlayan kumar oyunları Kur'an-ı Kerim’de yasak y olduğu net bir şekilde ifade edilmiştir.
İslamiyet, zengini daha zengin ve fakiri de daha fakir yapan uygulamalara karşıdır. Aşırı mal elde etme hırsının gönülden çıkarılmasını, dünyaya bağlanıp bencilce bir yaşam sürülmesini de istemez. İslamiyet, karşılıklı sosyal adaleti esas alır. Zenginlere paylaşmayı, yoksulu gözetmeyi, haram kazançtan uzak durmayı emrederken fakir olanlara da rızık temini için çalışmayı, dilenmemeyi, çabalamayı emreder. Bu bağlamda yine İslamiyet, cimrilik ederek sadece kendi menfaatlerin doğrultusunda bir yaşam sürülmesini kınar, cimriliğin birey için hayırlı olmayan bir ahlaki çöküntü olduğunu vurgular.
Trafik kazalarının pek çok nedeni bulunsa da bunların arasında en önde geleni hiç kuşkusuz alkollü araç kullanımdır. Alkollü araç kullanan ve bunun sonucunda da yaralanmalara yahut da ölümlere sebebiyet veren kişiler bir ömür boyu vicdan azabı çekerler. Aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığı aile içi şiddetlerin de temel nedenlerinden birisidir. Alkol ve uyuşturucu ailedeki huzuru bozmada, çocukların ruh dünyasını karartmaktadır. Bireyin toplumla olan ilişkisini zedeleyen alkol, zaman içerisinde kişiyi intihara kadar götürebilmektedir.
I. “Kişi kendi emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir yiyecek yememiştir...” (Buhârî, Buyû, 15.)
II. “...Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin...” (Nisâ suresi 36. ayet.)
III. “...Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin...” (En’âm suresi 151. ayet.)
IV. “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.” (Ebû Dâvûd, Zekat, 45.)