5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 4. Ünite: Hz. Muhammed ve Aile Hayatı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“O, seni yetim bulup barındırmadı mı? Seni yol bilmez hâlde bulup yol göstermedi mi? Seni yoksul bulup zengin etmedi mi?” (Duhâ suresi, 6-7. ayetler.)
Peygamberimiz hem insan hem de bir peygamber olarak bir Müslüman’ın nasıl davranması gerektiğini vurgulayarak göstermiş ve bu konuda tavsiyede bulunmuştur. Aynı davranışları ailesine de göstererek insani değerlerin toplumda yerleşmesine yardım etmiştir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Mekke’de doğmuştur. O doğmadan babası Abdullah, altı yaşındayken annesi Amine vefat etmiştir. Peygamberimiz’in çocukluğu ve gençliği de Mekke’de geçmiştir. Mekkeliler tarafından çok sevilen Hz. Muhammed (s.a.v.) çocukluğunda da gençliğinde de son derece dürüst ve güvenilir bir insan olarak tanınmıştır. Hatta Mekkeliler Hz. Muhammed’e dürüstlüğü ve güvenirliği sebebiyle ----- demişlerdir.
Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin yaşlı bir amcanın abdestini yanlış aldığını gördüler. Ona doğrusunu öğretmek istediler. Adamın yanına yaklaştıktan sonra ona, “Bu bana abdesti yanlış alıyorsun diyor. İkimiz de senin yanında abdest alalım; bak bakalım hangimizin abdesti doğru?” dediler. İkisi de yaşlı adamın yanında abdest aldılar. Adam da; “Çocuklar! Sizin aldığınız abdest doğru, benim abdestim yanlışmış.” diyerek yanlışının farkına vardı.
• “Çocuklarınıza ikram ediniz ve onları güzel terbiye ediniz.”
• “Bir baba, çocuğuna güzel ahlaktan daha değerli bir bağışta bulunamaz.”
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yaşlılarla ilgilenmesi de toplumsal hayatta örnek alınacak bir davranıştır. O, yaşlıları tıpkı çocuklar gibi Allah’ın (c.c.) birer emaneti olarak görür, onlara saygısızlık yapılmasına izin vermez ve bu konuda ailesiyle birlikte çok dikkatli davranırdı. Kendisi yaşlılara çok kibar davranır ve gençlerin de onlara saygı göstermelerini isterdi. O, bu konuyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Herhangi bir genç, yaşından dolayı bir ihtiyara saygı gösterirse Allah da ihtiyarlığında ona hizmet edecek kimseler gönderir.”
(Hadis-i şerif)
• Peygamberimiz torunlarıyla oyunlar oynayıp şakalaşırdı
• Namaz kılarken torunu Ümame sırtına çıkardı fakat o, namazını kılmaya devam eder ve hiç kızmazdı.
• Hasan ve Hüseyin’in peşlerinden koşar onları yakalardı.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) torunları Hz. Haşan ve Hz. Hüseyin çok cömert ve takva sahibiydiler. Hz. Hasan hayır yapmayı çok severdi. “Güzel ahlak nedir?” sorusuna “Doğru söz, isteyene vermek, sıla-i rahim, komşu hakkından utanmak, arkadaş hakkına riayet, misafire ikram ve nihayet bunların başı da hayadır.” şeklinde cevap vermiştir.
• Kur’an-ı Kerim’in en kısa suresi olup üç ayetten oluşmaktadır.
• Bolluk, bereket ve neslin çoğalması anlamlarına gelmektedir.
• Aynı zamanda cennette bulunan bir havuzun adıdır.
Peygamberimiz çocuklarına karşı sevgi, şefkat ve merhamet duygularını hep ön plana çıkarmıştır. Cahiliye Dönemi geleneklerinin aksine kız ve erkek çocukları arasında asla ayrım yapmamış, bütün çocuklarına eşit davranmıştır. Çocuklarını hep çok sevmiş ve onlara saygı göstermiştir.