11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 4. Ünite: Makale - Noktalama İşaretleri Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil 11 Sınıf Türk Dili Edebiyatı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna, sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için üç nokta konur.
Eğer bir yazar roman yazmaya karar verirse (I) bu roman (II) okuyucunun hayatına temas etmeli (III) yaşamın bam teline dokunmalıdır (IV) Ancak bu (V) yazarın estetik unsuru göz ardı edeceği anlamına gelmiyor.
(I) Edebiyatımızda roman türü, ilk kez Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıkmıştır. (II) Bu dönemde başlayan roman çalışmaları, Servetifünun Dönemi’nde daha olgun bir seviyeye ulaşmıştır. (III) Romanımız Halit Ziya Uşaklıgil ile teknik olarak daha sağlam. Batılı bir nitelik kazanmıştır. (IV) Halit Ziya’nın o dönemde yazdığı Mai ve Siyah çok ilgi görmüştür. (V) Millî Edebiyat Dönemi’nde Halide Edip; Reşat Nuri, Yakup Kadri gibi sanatçılarla romanımız gelişimini sürdürmüştür.
Kitabı karıştırırken yine durdum o ilk şiirlerin üzerinde (I) Bilmem ama bana öyle geliyor ki biri de yitirmemiş tazeliğini (II) “Robenson” , “İnsanlar” ... Hepsi de (III) şiir yazma hevesi uyandırıyor gene bende (IV) hepsi de bu dünyayı bağışlayıveriyor (V)
I. Özel adlara ve sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.
II. Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları farklı sözcükleri ayırt etmek için kullanılır.
III. İkiden fazla eş değer öğeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra kullanılır.
IV. Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur.
V. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.
At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır.
Kısa çizgi (-); arasında ve, ile, ila, ...-den ...-e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında kullanılır ama cümle içinde sayı adlarının yinelenmesinde araya bu işaret konmaz.