5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite: Ramazan ve Oruç - Ünite Tekrar Testleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Pide vazgeçilmez bir yiyecektir.
II. Şerbet ya da tatlı ikram edilir.
III. İftar çadırları kurulur.
Ramazan geldi hoş geldi
Evlere şenlik geldi
Dün herkes oruç idi
İftar yemeği yendi.
Ramazan'ın merhaba
Bizlere verdin sefa
Rabb'imize hamdolsun
Her nefeste bin defa.
Yetişkinler eskiden küçük çocuklardan oruç satın alırlarmış. Oruç tutan çocuğa evin yaşlısı, “orucunu bana sat” dermiş. Çocuk da belli bir para karşılığında orucunu satarmış. Böylelikle çocukta oruç ibadetine karşı bir ilgi ve sevgi oluşurmuş.
Cebimin ağzı dardır
İçinde şeker vardır
Sabreyle aman gönül
İftara neler vardır
Sürekli sağlık sorunu yaşayan ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayan kişi, eğer zengin ise Ramazan ayı boyunca her gün bir ihtiyaç sahibi kimseyi doyurmak zorundadır.
Oruç tutmak isteyenler gecenin bir bölümünde kalkar ve yemek yerler. Yenilen bu yemeğe sahur yemeği denir. Bu yemeğin yendiği zaman ise sahur vakti olarak isimlendirilir. Sahur yemeği Müslüman için oruca bir hazırlık ve berekettir. Hz. Muhammed (s.a.v.) sahuru “Mübarek yemek” olarak isimlendirmiş ve “Sahur yemeği yiyin. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” buyurarak Müslümanları sahura kalkmaya teşvik etmiştir.
Bu parçadan hareketle;
I. Oruç tutmak için gece yenilen yemeğe sahur yemeği denilmektedir.
II. Müslümanın sahur yemeği yemeden oruç tutması doğru değildir.
III. Sahur yemeği Ramazan’ı bereketlendiren bir yemektir.
Ramazan ayında gündüzleri oruç ve diğer ibadetlerle geçiren Müslümanlar, yatsı vakti camilere koşarak yatsı namazından sonra yirmi rekatlık namaz kılarlar. Bu namaz ikişer rekâtta ya da dört rekâtta selam verilerek kılınır. Bu namaz kılınırken aralarda cemaatle salavatlar getirilir. Güzel sesli müezzinler ilahi okurlar. Böylece namaz için bir araya gelen Müslümanlar Ramazan’ın coşkusunu yaşarlar. Çocuklar da büyükleriyle beraber camilere giderek bu güzel ortamı neşeyle paylaşırlar.
Eskiden hali vakti yerinde olan aileler, Ramazanda iftara davet ettikleri kimselere evden ayrılırken “diş kirası” olarak bir miktar para veya bir hediye verirlerdi. Sanki iftar davetine katılanlar, dişlerini davet sahibinin zevkine kiralamış oluyorlar ve bu kira bedeli hemen orada davetlilere ödeniyordu.
Edebiyatımızda oruç ve Ramazan ayına genişçe yer verilmiştir.