5. Sınıf: Türkçe - 3. Ünite: Parçada Anlam - Sözel Mantık - Muhakeme - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bestelerin oturdukları aile apartmanında on tane daire vardır. Giriş katı hariç beş katlı apartmanda her katta iki daire bulunmaktadır. Giriş katında her gün yüzlerce kişinin girip çıktığı bir aile sağlığı merkezi, hizmet vermektedir. Beste, giriş katının üstünde oturmadıkları için kendini çok şanslı hissetmektedir çünkü giriş katı oldukça gürültülüdür. Bestelerin üst katındaki dairelerde dedesiyle büyük halası, alt katındaki dairelerde ise iki amcası vardır. Besteler ve diğer aile üyeleri ayda bir kere en üst katta oturan dedelerinde toplanmaktadır.
Pamuk, Limon, Duman, Sarman ve Zeytin, belediyenin kış aylarında soğuktan korunmaları için yaptırdığı yuvalarda kalmaktadır. Bu şirin kedilerin her biri kendi yuvasında yaşamaktadır. Kedilerin kaldıkları yuvalar hakkında bilinenler şunlardır:
- Pamuk, Zeytin’in yan komşusudur.
- Limon ile Sarman’ın yuvaları aynı kattadır ama birbirleriyle komşu değildir.
- Duman ile Zeytin’in yuvaları aynı katta değildir.
Ali, Mehmet, Mahmut, Ege ve Selami kendi aralarında bir iddiaya tutuşurlar. Bu iddiaya göre kim daha az hamburger yerse diğerlerinin yediği hamburgerlerin parasını ödeyecektir. Bu arkadaşların ne kadar hamburger yedikleri hakkında bilinenler şunlardır:
- Ege, Mahmut’tan daha fazla yemiştir.
- Selami, Mehmet’ten daha az yemiştir.
- Selami, Mahmut’tan daha az ancak Ali’den fazla yemiştir.
- Hepsi bir hamburgerlik farkla sıralanmıştır.
Nehir, Yiğit, Avni ve İlyas bovling oynamaktadır. Hepsinin beşer kere atış hakkı vardır. Oyunda amaç atılan her topla karşıda bulunan 10 adet kukanın hepsini devirmektir. Her bir kuka 1 puandır ve her atışta kaç tane kuka devrilirse o kadar puan alınmaktadır. Her atıştan sonra devrilsin ya da devrilmesin bütün kukalar yeniden yerine dizilmektedir. Bu dört kişinin elde ettikleri sonuç hakkında bilinenler şunlardır;
- Nehir, üç atışında tam puan atmış ama geri kalan atışlarında puan alamamıştır.
- Yiğit, üç atışında tam puan almış; diğer atış haklarından ise toplamda beş puan alabilmiştir.
- İlyas, son atış hakkına kadar bütün kukaları devirmiş ama son hakkında hiç puan alamamıştır.
- Avni, Nehir’in aldığı puandan yalnızca 5 puan fazla alabilmiştir.
Türkçe öğretmeni tatilden dönen öğrencilerden en çok hikâye kitabı okuyan Berfin, Ahmet, Melis, Eren ve Ayşe’nin isimlerini okudukları kitap sayısına göre sırayla tahtaya yazmıştır. Bu beş kişi ile ilgili bilinenler şunlardır:
- İki kişi aynı sayıda kitap okumuştur.
- Sıralamada Ahmet’in önünde üç kişi vardır.
- Berfin, Melis’ten 5 kitap fazla okumuştur.
- Eren, üçüncü olan Ayşe’den 10 kitap az okumuştur.
Saç kurutma makinesinin açma kapama düğmesine bastığımızda elektrikli motor çalışır. Elektrikli motora bağlı olan fan dönmeye başlar ve havayı içeri çeker. İçeri çekilen hava, sarmal ısıtıcı tellerin bulunduğu bölümden geçer. Bu teller içlerinden elektrik akımının geçmesiyle ısınır. Hava da tellerin arasından geçerken ısınır. Isınan hava makinenin önündeki açıklıktan dışarı çıkar. Makinenin üflediği hava miktarı ve motor dönüş hızı makinenin üzerindeki düğmeyle ayarlanmaktadır.
Ezgi, duştan sonra saçlarını kurutmak için saç kurutma makinesini kullanmak ister. Makinenin kablosunu elektrik prizine takar. Makinenin düğmesini açar ve gelen havayı saçlarına doğru yönlendirir. Ama makineden sıcak hava gelmediği için saçlarını kurutamamıştır.
Dijital saatlerde dört tane rakam bölümü bulunur. Her bir rakam alanında 7 tane lamba vardır. Hangi sayı gösterilecekse o sayıyı oluşturacak şekilde lambalar yanar. Örneğin 10.08’i göstermek için I. rakam bölümünde “b, c”; II. rakam bölümünde “a, b, c, d, e, f”; III. rakam bölümünde “a, b, c, d, e, f”; IV. rakam bölümünde “a, b, c, d, e, f, g” lambalarının yanması gerekmektedir.
Buna göre,
I. bölümde “a, b, g, d, e”
II. bölümde “a, b, c, d, g”
III. bölümde “a, c, d, f, g”
IV. bölümde “a, b, c, d, f, g”