5. Sınıf: Türkçe - 3. Ünite: Parçada Anlam - Ünite Tekrar Testleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir olay yazısında şu unsurlar bulunmaktadır:
Olay: Hikâyede anlatılan durum ya da yaşanılanlardır.
Zaman: Olayın yaşandığı zamanı belirten gün, ay, sabah, akşam gibi unsurlardır.
Mekân (Yer): Olayın yaşandığı mekân ya da çevredir.
Kişi: Olayın içinde yer alan kişi veya varlıklardır.
Buna göre,
Arda saate baktı. Hemen o an evden çıkmazsa derse geç kalabilirdi. Alelacele hazırlanıp evden çıktı. Çıkar çıkmaz cüzdanının içerde kaldığını fark etti. Eve dönüp cüzdanı almakla hemen çıkıp gitmek arasında kaldı. Geç kalmayı göze alarak eve girdi, cüzdanını aldı ve koşarak sokağa çıktı.
Bitkilerin yaşamaları için en vazgeçilmez parçaları olan yapraklar, sade ve bileşik olmak üzere ikiye ayrılır. Çiçekli bitkilerin tek sap ve tek yapraktan meydana gelen yapraklarına sade yaprak denir. Sade yaprakta yaprağın şeklinin düz olması önemli değildir. Önemli olan girinti çıkıntı olsa bile yaprağın tek parça hâlinde olmasıdır. Tek sap üzerinde parçalı bir yapıda ve birden fazla sayıda bulunan yaprakçıklara bileşik yaprak adı verilmektedir.
Kangal köpeği; Anadolu’da Sivas bölgesinde yetiştirilen, burnu ve ağzı siyah, kulakları düşük, kuyruğu sırtına doğru düzgün kıvrım yaparak duran ve çok tutulan bir tür köpektir.
Fotoğrafın kompozisyonu için şu önerilere dikkat edilmelidir:
• Özellikle manzara fotoğrafları çekerken makineyi yere paralel tutun.
• Eğer fotoğrafta ufuk çizgisi görünüyorsa bu çizginin fotoğraf karesinin altına ve üstüne paralel olmasını sağlayın.
Vakıfların iki önemli öğesi vardır: hayrat ve akarat. Bu parçalar vakfın temel unsurlarıdır. Kendisinden yararlanılmak üzere vakfedilen (bağışlanan) bina ve kurumlara “hayrat” denir. Hayrat, iyilikler demektir. İnsanlara güler yüzlü davranmak bile hayrat sayılır. Sokak başlarında bulunan ve herkesin ücretsiz bir şekilde su ihtiyacını karşılayan çeşmeler “hayrat’ın en güzel örneklerinden biridir. Bu kurumların yaşaması ve topluma hizmet sunabilmesi için bağışlanan gelir kaynaklarına ise “akarat” denir. Zaten bu kelimenin anlamı da “gelirler” demektir. Örneğin vakfa bağışlanan bir dükkândan elde edilen kira geliri akarattır.
Beyin, işleyişini sistematik bir şekilde yerine getirmesi için loblarla çalışır. İnsan beynindeki lobların her birinin farklı görevleri vardır.
Ahmet Bey’in son zamanlarda kendisinden beklenmeyen şekilde sinirli olduğu ve işi gereği sık sık telefonda görüştüğü müşterisinin sesini tanımakta zorlandığı gözlemlenmektedir.
Hayatta her şeyden şikâyet eden insanlar vardır. Bu insanlar ne yapsanız memnun olmazlar. İşe girerler ama yaptıkları işten ya da aldıkları maaştan memnun olmazlar. Kendilerini mutsuz ettikleri gibi sizin de canınızı sıkarlar. Bu insanların en iyi yaptıkları iş, başkalarını eleştirmektir. Sevmeyi beceremezler bu yüzden. Aslında temel sorun da budur. Çünkü insan sevmeye kendinden başlamazsa kimseyi sevemez ve her şeyden şikâyet etmeye başlar. Sonrası da bildiğiniz gibi işte. Baştan aşağı mutsuz bir hayat.
Tarihteki ilk olimpiyat şampiyonu, MÖ 776’da Atina’da yapılan olimpiyat koşusunun galibi olan Coroebus (Korobus)’tur. İlk olimpiyatlarda sadece kısa mesafe koşuları yapılırdı. Daha sonra buna güreş, uzun atlama, maraton gibi sporlar da eklendi. İlk olimpiyatlarda şampiyonlara, şu an verilen madalya yerine birer “yabani zeytin dalı” verilirdi. Ne var ki olimpiyatlar, MS 393’te Bizans İmparatoru tarafından yasaklandı. Bundan sonra da yüzyıllar boyunca yapılmadı. Fransız Coubert (Kubert)’in çabaları sonucunda 1896’da olimpiyatlar yeniden başladı. Bundan sonra “çağdaş olimpiyatlar” adıyla anıldı, o günden bu yana her dört yılda bir düzenlenmektedir. Yalnızca I. ve II. Dünya Savaşı yılları hariç.