5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 5. Ünite: Üretim, Dağıtım ve Tüketim - Ünite Tekrar Testleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ailesi Murat’a bayram hediyesi olarak bir mağazadan oyuncak almıştır. Bayram sabahı yeni hediyesini heyecanla açan Murat oyuncağının daha ilk kullanımda hemen bozulmasına çok üzülmüştür.
Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gemlik’te açılacak olan batarya fabrikası ile ilgili şunları söyledi: “Otomobil fabrikasının yanında 5 milyar dolarlık batarya fabrikasının kurulması ilçemizin ne kadar şanslı olduğunu gösteriyor. Otoyol ve limanın yanındayız. Çok yakında tren yolu bağlantısı da olacak. Batarya fabrikası yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan iş imkanı sağlayacak. İş imkanının artmasıyla beraber yaklaşık 50-60 bin kişinin ilçemize çalışmak amacıyla geleceğini düşünüyoruz.
Ayşe Dişli, ailesinin de desteğiyle 2 yıl önce, komşularından aldığı malzemelerle yöresel ürünler üretmeye başladı. Tarhanadan erişteye, reçelden salçaya kadar 30’a yakın farklı üretim yapan 2 çocuk annesi Dişli, ürünlerini kendi imkânları ile satışa sundu.
Kızının ısrarıyla sosyal medya kullanmaya başlayan girişimci. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı destekle sanal pazara adım attı. Çok sayıda Genel Ağ sitesinden satışa başlayan Ayşe Dişli, gece gündüz demeden odun ateşiyle hazırladığı ürünlerini e-ticaret sayesinde yurdun dört bir yanına göndermeyi başardı.
“Küçücük bir hayalden kocaman bir iş yarattığını” söyleyen Dişli, “Allah’ın izniyle bu işi başardığım için çok mutluyum. Köyümüzün halkına da yararlı olduğum için ayrıca mutluyum. Çünkü tüm malzeme ihtiyacımı buradan karşılıyorum. Domatesimiz buradan, reçellerimizdeki meyveler buradan, süt buradan. Her şey tamamen köyde yetişip köyde pişip sizin sofranıza geliyor. Paketleme esnasında genç delikanlılarımızdan yardım istiyoruz. Herkes seve seve yardım ediyor” ifadelerini kullandı,
(https://www.trthaber.com/haber)
• Şehirlerde hizmet sektörünün gelişimine bağlı olarak öğretmen, polis, doktor, şoför gibi meslek grupları daha yaygındır.
• Köylerde çiftçilik, ziraat mühendisliği ve veterinerlik gibi meslekler daha fazladır.
• Yer altı kaynaklarının çıkarıldığı yerlerde maden işçiliği, maden mühendisliği ve operatörlük gibi mesleklere daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
• Turizmin geliştiği yerlerde rehberlik, garsonluk, resepsiyonistlik ve animatörlük gibi meslekler daha fazla yapılmaktadır.
Turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu kıyı illerimizde turizm işletmeciliği, turist rehberliği, seyahat acenteciliği, resepsiyonistlik, animatörlük, valelik, tur kaptanlığı, dalgıçlık, tercümanlık, garsonluk ve komilik gibi çalışma alanlarında iş bulmak daha kolaydır.
1965 yılında Erzincan’da doğan Hamdi Bey lise ve üniversite eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a gelmiş; alüminyum panel üzerine üretim yapan bir fabrikada yaklaşık on yıl mühendis olarak çalışmıştır. Ardından yine aynı alanda kendi işini kurmuştur. Şu an Çorlu’daki fabrikasında ürettiği alüminyum panelleri hem yurt içine hem de yurt dışına satmaktadır.
Buna göre Hamdi Bey ile ilgili,
I. Girişimci bir kişiliğe sahiptir.
II. Sanayi alanında nitelikli bir insandır.
III. Ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.