5. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 7. Ünite: Küresel Bağlantılar - Ünite Tekrar Testleri - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Eskiden insanlar at, eşek ve deve gibi yük hayvanlarına satacakları ürün ve malları yükleyerek aylarca sürecek olan ticaret yolculuklarına çıkarlardı. Kervanları yolda bazen saldırıya uğrar bazen sıcak ile bazen de soğuk ile mücadele etmek zorunda kalırlardı. Günümüzde ise Genel Ağ’a bağlanabilen bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi kitle iletişim araçları sayesinde dünyanın en uzak yerinden dahi siparişler alınabilmekte ve kargo gemisi, tren veya uçaklar ile bu siparişler ulaştırılabilmektedir. Satın alınan ürünlerin ödemesi ise saniyeler içinde bankalar aracılığı ile ilgili kişilerin hesaplarına yatırılabilmektedir.
Görselde verilen bilgilere göre Türkiye’nin dış ticareti ile ilgili,
I. En fazla ihracat ve ithalat yaptığı ülkeler arasında Almanya yer almaktadır.
II. Dünyanın farklı ülkeleri ile ticaret yapmaktadır.
III. İthalat ve ihracat oranlarında bir önceki döneme göre artış yaşanmıştır.
IV. Her dönemde ihracat gelirleri ithalat giderlerinden fazla olmuştur.
Göreme’de bir seyahat acentesinde çalışan Yunanistanlı Mary Tsqousi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güvenli, Türklerin ise misafirperver olduğunu belirterek, Kapadokya’da yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yunanistan’daki ve Türkiye’deki acentelerin iş birliğini ve aralarındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla çalıştığını söyleyen Tsqousi, “Burada yaşadıklarımı kendi memleketime gittiğimde her defasında anlatıyorum. Avrupa’daki insanlar Türkiye’yi tanıdıktan, gelip gördükten sonra Türkiye’nin güvenli olduğunu söylüyorlar. Buraya ön yargılı gelen yabancı misafirler bile buradan giderken çok mutlu ayrılıyor.” diye konuştu.
Kapadokya’nın dünyada mutlaka görülmesi gereken turistik merkezlerden olduğunu ifade eden Tsqousi, şunları söyledi;
“Türkiye ile biz tarihte, şimdi ve gelecekte iç içeyiz, komşuyuz. Bizim gelecekte de birlikte olmaya ihtiyacımız var. Türk insanı ile Yunan insanının çok ortak özelliği var. Yemeklerimiz, yaşayışımız, oyunlarımız, insanımız çok benzer. Sadece yemeklerimiz değil, kullandığımız birçok kelime bile benzer. Kültürler arası iletişim açısından özellikle Yunanistan’daki insanlar Türkiye’ye kesinlikle gelmeliler ve burayı ziyaret etmeliler. Türkiye, diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına da çok iyi ve çok sıcak gelecek.”
Kaynak: (https://www.aa.com.tr)
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) görevlerinden biri, dünyadaki ortak miras eserlerini belirlemek ve korumaktır.
Buna göre UNESCO’nun;
I. İnsanlarda ortak mirasa sahip çıkma bilinci oluşturma
II. İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtma
III. Kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli iş birliğini sağlama
Ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi için alıcı ve satıcının iletişim kurması gerekir. Geçmişte insanlar ticaret yapmak için yüz yüze iletişim kurarlardı. Böylece alıcı ve satıcı arasında iletişim imkânı doğardı. Eski zamanlarda uluslararası ticaret, iletişim olanaklarının yetersizliğinden dolayı uzun zaman alırdı. Günümüzde ise telefon, televizyon, gazete. Genel Ağ
gibi buluşlar; insanların iletişim olanaklarını artırmış, üreticiler hem ülke içinde hem de ülke dışında yaşayan çok sayıda tüketiciye ulaşma imkânı bulmuştur.