5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite: Çevremizde Dinin İzleri - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Camilerin dış mimarisinde büyük giriş kapıları, minareler ve kubbeler dikkat çekmektedir. Minare, namaz vaktinin geldiğini bildirmek için ezan okumak ve sala vermek maksadıyla cami gövdesine bitişik olarak inşa edilmiş yapıdır.
Peygamberimiz’in doğumundan vefatına kadar geçen hayatını övgü dolu sözlerle anlatmak için makam eşliğinde okunan uzunca şiirlere denir. Bu şiirin en ünlüsü Süleyman Çelebi tarafından yazılan “Vesiletün Necât” adlı eserdir.
Dinî inançlarımızın izlerini Türk sanat müziği ve Türk halk müziğinde de görmek mümkündür. Çünkü türkü ve şarkılarımızda dinimizin temel özelliklerinden olan doğruluk, adalet, tevekkül ve sabır gibi ahlak ilkelerine yer verilmiştir.
Musiki veya günümüzdeki adıyla müzik, duygu ve düşüncelerin kulağa hoş gelen sesler aracılığıyla ifade edilmesidir. Bundan dolayı musiki, etkili bir anlatım dilidir. İnsan kulağa hoş gelen sesleri dinlemekten hoşlanır ve onlardan etkilenir. Bu bakımdan musiki insanın heyecanını, sevgisini, ümidini ve üzüntüsünü dile getirerek onu rahatlatır.
Medreseler, içinde eğitim ve öğretim yapılan mekânlardır. Tarihimizde bu amaçla yapılmış çok sayıda medrese bulunmaktadır. Medreselerde birçok din ve bilim insanı yetişmiştir. Sivas’taki İnce Minareli Medrese ve Kayseri'de bulunan Sahabiye Medresesi bunlardan bazılarıdır.
Dinimizin yardımlaşma ve dayanışmaya verdiği önemin sonucu olarak ortaya çıkan mimari eserler vardır. İnsanların su ihtiyacını karşılamak, yoksulların karnını doyurmak ve hastaların sağlığına kavuşmaları için yapılar inşa edilmiştir.
Türklerin İslamiyet’e girmesiyle İslam kültür ve medeniyetinde önemli bir gelişme görülmüştür. Türkler geleneksel motif ve mimari anlayışlarını, İslam’ı kabul ettikten sonra yapmış oldukları eserlere de yansıtmışlardır.
Hz. Peygamber, Kur’an’ı güzel sesli insanlardan dinlemeyi severdi. Bir hadisinde: “Kur’an-ı seslerinizle güzelleştiriniz. Çünkü güzel ses, Kur’an’ın güzelliğini artırır.” buyurmuştur.
Buna göre,
I. Güzel ses ile Kur’an da güzelleşmektedir.
II. Hz. Muhammed Kur’an-ı sadece sesi güzel insanlardan dinlemiştir.
III. Peygamberimiz, musikinin gelişmesine destek vermiştir.
Toplumu ilgilendiren her alanda dinin izlerini görmek mümkündür. Çevremize baktığımızda dinin izlerini en çok mimari yapılarda görürüz.
Türk mimarisinde yapılan eserlerin sağlamlığının yanında estetiğine de önem verilmiştir. Camilerin içi ayet ve hadislerle süslenmiştir. Cami duvarları kelime-i tevhid, kelime-i şehâdet, besmele ve ayet yazılı olan şekillerle süslenmiştir.