5. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite: Çevremizde Dinin İzleri - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hz. Davud’un oğlu olan Hz. Süleyman İsrail Oğullarına gönderilen hükümdar bir peygamberdir. MÖ 9. asırda yaşamış olan Hz. Süleyman akıllı, zeki, bilgili, Allah’a daima şükreden, hikmet sahibi ve anlayışlı bir peygamberdi. Yaşının küçük olmasına rağmen insanlar arasında adaletli hükümler verirdi. Babası vefat ettiğinde henüz çocuk yaşta olmasına rağmen babasının yerine geçerek hükümdar oldu ve ülkesini adaletle yönetti.
Kur’an’ın bildirdiğine göre Hz. Süleyman “Rabb’im! Beni bağışla, bana benden sonra kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver.” diye dua etmiş ve Allah da onun bu isteğini kabul etmiştir.
Hz. Süleyman’ın Allah’a duası “Ey Rabb’im! Beni; bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya sevk et ve beni rahmetinle iyi kulların arasına kat.”
(Nemi suresi, 19. ayet.)
Kur’an’da adı geçen yirmi beş peygamberden birisi de Hz. Süleyman’dır. Hz. Süleyman, İsrail Oğullarına gönderilen bir peygamber olmasının yanında, kırk yıl boyunca hükümdarlık görevi de yapmıştır.
Hz. Süleyman’la ilgili,
• Adil bir yöneticidir.
• Hz. Muhammed’den (s.a.v.) sonra Peygamber olarak görevlendirilmiştir.
• Mescid-i Aksa’yı yaptırmıştır.
• Kâbe'yi yeniden inşa etmiştir,
Hz. Süleyman yaklaşık kırk yıl hüküm sürdükten sonra ömrünün sonlarına doğru Kudüs’te, Lübnan ve Mısır taraflarından malzeme ve ustalar getirterek Mescidi Aksa adında bir mabed yaptırmıştır.
Mescid-i Aksa ile ilgili,
I. Yahudi ve Hristiyanlar için çok önemli bir mekândır.
II. Müslümanlar için hiçbir önemi yoktur.
III. Müslümanların ilk kıblesidir,
Hz. Süleyman kırk yıl süren hükümdarlığı ve peygamberliği süresince insanlara Allah’ın adını duyurmak için çabalamıştır. Onun hükümdarlığı adalet ve zenginlik kavramlarıyla yoğrulmuştur. Hz. Süleyman’ın hayatını Kur'an bize ibret olarak anlatmıştır.
Namaz vaktinin geldiğini bildirmek için ezan okumak ve sala vermek maksadıyla cami gövdesine bitişik olarak veya caminin hemen yanında inşa edilmiş olan yapılardır.
Kubbe: Caminin tavanında yer alan yarım daire şeklindeki yapıdır.
Mihrap: Cami ve mescitlerde kıble yönünü gösteren duvarda bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yerdir.
Minber: Minarenin genelde orta yerlerinde bulunan ve müezzinin ezan okuduğu halka biçimindeki mekândır.
Vaaz kürsüsü: Cami ve medreselerde vaaz veya ders vermek amacıyla yapılmış, hafif yüksekçe olan mimari yapıdır.
Hz. Süleyman, Sebe melikesi Belkıs’a Hüdhüd adlı bir kuş aracılığıyla mektup göndererek, onu kendi dinine davet etmiş, Sebe melikesinin sarayındaki tahtını mucizevi bir şekilde kendi sarayına getirtmiştir.
“Şüphesiz biz Davud’a ve Süleyman’a da bir ilim verdik. Bizi mümin kullarının birçoğundan üstün kılan Allah’a hamdolsun, dediler. Süleyman, Davud’un yerine geçti. Dedi ki: Ey insanlar! Bize kuş dili öğretildi ve bize her şeyden gerektiği kadar verildi. Doğrusu bu, apaçık bir lütuftur.” (Nemi suresi, 15-16. ayetler.)
Ayetlerde Hz. Davud ve Hz. Süleyman ile ilgili;
I. ilim sahibi olduklarına,
II. Allah’a şükrettiklerine,
III. Allah’ın onlara lütufta bulunduğuna
Hz. Süleyman tarafından yaptırılan, ----- , Kâbe kıble olmadan önce Müslümanların buraya yönelerek namaz kıldığı bir mescitti.