12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Dinler Tarihi (Yahudilik - Hristiyanlık - Hind ve Çin Dinleri) Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Budizm inancının çatısını;
I. kişinin iç huzuru, değişik bilinç halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren zihinsel denetleme teknikleri,
II. sadece kötü eylemlerde bulunup, kötülük düşünenler değil, aynı zamanda iyilik yapıp, temiz niyetli olanların da yaşayacakları doğum-ölüm döngüsünün tekrarı,
III. herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilemesi öğretileri oluşturur.
Hindistan’da ortaya çıkan dini akımlardan biridir. Kurucusu Vardhamana’dır. Vardhamana, Hindu ayinlerinin şekilciliğine, din adamlarının otoritesine ve kast sistemine karşı çıkmıştır. Daha sonra evini ve ailesini terk ederek kendini dünyadan soyutlamış ve münzevi bir hayat yaşamaya başlamıştır. Vardhamana, böylece ruh göçü çemberinden kurtulduğunu ileri sürmüştür. Vardhamana, ruh göçü çemberinden kurtulmayı başardığı için “muzaffer” anlamına gelen “Cina” lakabını almıştır.
Hristiyanlığın kutsal kitabı Yeni Ahit’tir (Ahd-i Cedit). Yeni Ahit’in en önemli bölümü İncil’dir. İncil; müjde, iyi haber, sevindirici haber gibi anlamlara gelir, İncil’de Hz. İsa’nın hayatı, insanlara yaptığı çağrıları, öğütleri ve mücadeleleri, Hristiyanlığa ait inanç ve ibadetler yer alır.
Bu görseldeki gibi kendilerine özgü giysileri olan din XVI. yüzyılda Hindistan’da Guru Nanak tarafından kurulmuştur. Hinduizmin yozlaşmasından memnun olmayan Guru Nanak, Hinduizmin tanrı anlayışına, kast sistemine ve din adamlarının otoritesine karşı çıkmıştır. Nanak, daha sonra İslam dini ile karşılaşmış ve tevhit inancı gibi bazı islami prensipleri Hindu inançları ile harmanlayarak yeni bir din kurmuştur. Bu dinine göre, Tanrı tek olup çok Tanrılı dinleri kesin bir dille reddetmektedir. Bu dine göre tüm insanlar eşit sayılmaktadır. Yenmesi ve arınması gereken beş kötülük bulunmaktadır. Bunlar; Öfke, ego, maddi bağlılık, hırs ve şehvettir.
Hristiyanlık inancında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan meydana gelen üçlü bir anlayış mevcuttur. Baba, mutlak güç sahibi olan tanrıdır. Hristiyanlar bu inancı şöyle ifade eder: Baba’dan (ve Oğul’dan) gelen, yaşam veren Rabb’e, Kutsal Ruh’a iman ediyoruz. Baba ve Oğul’la birlikte ona da tapınıp onu yüceltiyoruz. Üçleme anlamına gelen bu terim, “Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan Hristiyan tanrı düşüncesini ifade eder. Baba, mutlak güç sahibi olan tanrıdır. Oğul, tanrının oğlu olarak kabul edilen Hz. İsa’dır. Kutsal Ruh ise ruhları idare eden tanrı gücüdür. Bu üç unsurdan Baba; yaratıcı, Oğul; kurtarıcı, Kutsal Ruh ise takdir edicidir. Hristiyanı inancına göre bu üçlü, özde bir olmasına rağmen ayrı ayrı üç şahıstır.
“Onlar, haksız yere, sırf, “Rabbimiz Allah’tır.” demelerinden dolayı yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah’ın adı çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler muhakkak yerle bir edilirdi. Şüphesiz ki Allah, kendi dinine yardım edene mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah, çok kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.” (Hac, 22:40)
“Biz Meryem oğlunu da, anasını da bir ayet kıldık.” (Müminun, 23:50)