12. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Dinler Tarihi (Yahudilik - Hristiyanlık - Hind ve Çin Dinleri) Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Hinduizm’de etkin olan yapılardan birisi de kastlardır. Kastlar içerisinde Brahman, Kşatriya ve Vaisya, ibadet etme hakkı olan kastlardır. Et yiyenler ve kast dışında kalan kimselerin mabetlere girmeleri yasaktır. Kadınlar ise kesinlikle ibadet etme hakkına sahip değillerdir. Kadınların ibadetleri, ibadet amacıyla yenilen yemekleri hazırlamaktır.
Buna göre Hinduizm’deki ibadetler ile ilgili;
I. Toplumda belli bir zümre ibadet etme hakkına sahiptir.
II. Mabetlere girişlerde eşitlilik ilkesi yoktur.
III. Kadınlar, ibadet etmekten men edilmişlerdir,
Hinduizm, Hint alt kıtasında tarihi açıdan ortaya çıkmış olan en eski inanç sistemidir. Bu inanç siteminde kabul edilen birtakım inanışlar, gelenekler bulunmaktadır. Hinduizm’e göre tanrı Brahma tarafından önerilen bir kurtuluş yolu vardır. Bu yolun ismi Dharmadır. Dharma, daha dünyanın yaratılışı esnasında bu gölgedeki insanların mutlu ve güvenli bir yaşam sürebilmeleri için takip etmeleri gereken yoldur.
Buda’nın hayatı ve meydana getirdiği öğretileri yaklaşık 4 asır boyunca ona tabi olanlar tarafından sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarıldı. MÖ. 1. ile MS. 1. yüzyılları arasında da Pali dilinde yazıya geçirilerek “Üç Cevher” adında .................... ismiyle bir araya getirildi.
Hindistan, Dünya genelinde en fazla Müslümanların yaşadığı üçüncü coğrafyadır. Burada Müslüman Türk devletleri döneminde inşa edilmiş pek çok mimari eser bulunmaktadır. Şah Cihan tarafından 17. yüzyılda vefat eden eşi Mümtaz Mahal adına yaptırılan eser dünyanın yedi harikasından birisidir. Aynı zamanda Hindistan’ın en önemli eserlerinden de birisidir.
Budizm, Siddharta Gautama’nın öğretilerine dayanan dinsel bir gelenektir. M.Ö. 6. yüzyılda Hindistan’da bu gelenek ortaya çıkmıştır. Siddharta Gautama, Buda lakabı verilir. Buda ise “aydınlanmış, uyanmış” anlamlarına gelir. Her ne kadar Hindu dinsel geleneği içerisinde ortaya çıkmış olsa da Hinduizmin çok tanrı inancına, kast sistemine bir tepki olarak gelişmiştir.
Hinduizm’de sadece bir tanrıya tapınılmaz. Çok çeşitli tanrılar topluluğunu barındıran Hinduizm’de neredeyse her gücün ilahlaştırılması vardır. Hinduizm’deki tanrıların sayısını hesaplamak adeta imkansızdır.
Buda, bireyin dünyadan uzak bir yaşam sürmenin, aşırı zevk düşkünlüğünden uzak durmanın kişiyi gerçeğe ulaştıracak bir yaşam biçimi olarak görür. Buda, Nirvana'ya ulaşabilmek için “Sekiz Dilimli Yol’’ haritasına uyulmasının gerekliliği üzerinde durmuştur. Kişi, Nirvana’ya ulaştığı zaman artık nefsinin kötülüğünden korunmuş olur, iyi ahlak sahibi bir birey olur.
Buna göre Budizm ile ilgili;
I. Bireyin iyi bir insan olabilmesi için Nirvana’ya ulaşması gerekir.
II. Nirvana’ya ulaşabilmek için “Sekiz Dilimli Yol” haritasına uyulması gerekir.
III. Buda, dünya hayatının cazibesine kapılmayı hakikate ulaşmanın bir engeli olarak görür.
IV. Erdemli bireyler, sadece Buda’nın elçi olarak seçtiği kimselerdir.
Hindistan, Çin'den sonra dünyanın en kalabalık ikici ülkesidir. Nüfusu yaklaşık 1 milyar 350 milyon civarındadır. Nüfusun %80’i Hindu iken %14 civarında ise Müslüman bulunmaktadır. Nüfusun geri kalanı ise Hıristiyan, Budist, Sihler gibi dini inanışlara sahiptir.