9. Sınıf : Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 5. Ünite : Gönül Coğrafyamız Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
1516 yılında Osmanlı Devleti’nin dirayetli padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminde Kudüs şehri Osmanlı hâkimiyetine girdi. Bu durum 1917 yılına kadar yaklaşık 400 yıl boyunca sürdü. Osmanlılar, Kudüs ve çevresini her yönüyle diri tutmuşlardır. Bu bölgeye pek çok yeni mimari eserler kazandırmışlar, tarihi dokusunu korumuşlardır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kubbetü’s-Sahrâ tamir edilmiştir. Yine şehrin etrafına onun döneminde yapılan surlar varlığını günümüze kadar devam ettirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın hanımı Hürrem Sultan da burada pek çok külliye inşa etmiştir.
Osmanlı Devleti zamanında hacılara dağıtılmak üzere Mekke ve Medine’ye gönderilen kıymetli eşya ve hediyeleri taşıyan kervanlara denir.
Bu kervanlar çeşitli merasimlerle yola çıkarlar ve belirlenen merkezlerde mola vererek yoluna devam ederlerdi.
Medine şehri hakkında;
I. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den hicretten sonra yerleşerek kurduğu şehirdir.
II. Hicret öncesi ismi Yesrib’tir.
III. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) buraya hicret etmesi ile “nurlanmış şehir” anlamına gelen Medinetü’l- Münevvere adıyla anılmaya başlamıştır.
IV. İslam’dan önceki dönemlerde de sadece tevhit inancını kabul edenlerin bulunduğu şehir olmuştur.
Osmanlı Devleti, Balkanlar bölgesinde uzun asırlar hâkimiyet sürmüştü. Onlar, bölge insanının etnik kökeni hakkında herhangi bir ayırımda bulunmamışlardı. Oradaki insanları kendi yaşamlarında serbest bırakmışlardı. Hâkimiyeti altında bulunanlara İslam dinini seçmeleri konusunda herhangi bir baskı ve zorlamada bulunmamışlardı. Altı asırlık Balkanlara hâkimiyetlerinde göstermiş oldukları güzel anlayıştan dolayı Boşnaklar ve Arnavutlar İslam dinini seçmişler ve Müslüman olmuşlardı. Günümüzde de Balkanlarda Arnavutluk- Bosna-Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan başta olmak üzere pek çok ülkede milyonlarca Müslüman yaşamaktadır.
Metinden;
I. Osmanlı Devleti Balkanlarda savaşçı politikalar izleyerek İslam’ı yaymaya çalışmıştır.
II. Cumhuriyet döneminde Balkanlardaki İslam medeniyeti yavaş yavaş silinmeye başlamıştır.
III. Balkanlar, İslam medeniyetinin izlerinin görüldüğü bölgelerdendir.
IV. Osmanlı Devleti, pek çok bölgede İslam inancının kabul edilmesinde etkin rol oynamışlardır.
I. İstanbul
II. Bursa
III. Bayburt
IV. Edirne
V. Konya
İslam medeniyetinin görüldüğü bölgelerden birisi de Hint alt kıtasıdır. Burada yetişen İslam bilginlerinin İslam medeniyetine İlmî anlamda çok önemli katkıları olmuştur. İmam Rabbâni, Şah Veliyullah Dihlevî gibi İslam bilginleri tefsir, kelam, hadis ve tasavvuf alanlarında yazmış oldukları eserlerle İslam medeniyetinin gelişmesine büyük katkı sağlamışlardır. Bu bölgede yetişmiş son dönem şair ve düşünürlerden biriside Muhammed İkbal'dir. o yazdığı eserleri ile bölgedeki İngiliz sömürüsüne karşı çıkmış, ülkesinin bağımsızlığı için mücadele vermiştir. Aynı zamanda söylemleri ile de Türk mücadelesine de desteklerini sunmuşlardır.
Buna göre metinden;
I. İslam medeniyetinin etkisinin görüldüğü yerlerden birisi de Hint alt kıtasıdır.
II. Muhammed İkbal, sadece kendi ülkesinin bağımsızlığı için mücadele etmemiş aynı zamanda Türk mücadelesine de destek olduğunu ifade etmiştir.
III. imam Rabbâni eserleri ile İslam medeniyetine katkı yapan Hindistan’da yaşamış bir İslam bilginidir.
IV. Hindistan bölgesi İslam medeniyet tarihinin en parlak döneminin yalandığı yerdir.
İslam medeniyetinin yaşandığı dönemlerden biri olan Abbasiler döneminde Fars, Yunan ve Hint literatürüne ait matematik, astronomi, tıp alanlarındaki pek çok eser Arapça'ya tercüme edilmiştir. Abbasilerin yöneticilerinden birisi olan Halife Me’mun zamanında Bağdat’ta ................... adında bir akademi kurulmuş ve burada tercüme faaliyetleri hızla devam etmiştir.