7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5. Ünite : İslam Düşüncesinde Yorumlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Nakşibendilikte:
• yolda yürürken kendi ayaklarına bakmak,
• kalabalık içinde bile Allah’ı unutmamak
ilkeleri vardır.
Alevilikte yüz kızartıcı suç işleyen, başkasının hakkını çiğneyen ve zarar veren kimseler “düşkün” olarak adlandırılır. Eskiden düşkünler toplum dışına itilir ve bu şekilde onlara yaptırım uygulanmış olurdu.
Mevlevilikte en önemli amaçlardan biri de nefsi terbiye etmektir. Nefis, insanın dünya ile ilgili tüm heva ve heveslerini içinde barındırarak onu asıl amaç olan ahireti kazanmaya çalışmaktan uzaklaştırır. Nefsi köreltmek için Allah’ı gerçek anlamda tanıyıp ona kul olabilmek gerekir. Bunu yapamayanlar altın ve gümüşün kölesi olurlar.
• Her zaman sabırlı olunmalıdır.
• Yumuşak huylu olunmalıdır.
• Vefalı olunmalıdır.
Güzele değil güzel huya doyulmaz Yapılan iyilikler yüceltir seni
Sevgi dolu yürek asla yorulmaz Hatayı affetmek büyütür seni
0 cevher sarrafta bile bulunmaz Öfkene karşı durmak, kurtarır seni
Veliler hırkasıdır güzel ahlak Yuvanın temelidir güzel ahlak
Şahin Karataş
Alevilik-Bektaşilikte semah, cem sırasında müzik
eşliğinde yapılan tasavvufi bir uygulamadır. Semah
dönmek, Hakk’a ulaşma vesilesidir.
Sabah kalktım yönümü döndüm Hakk’a
Muhammed Ali’yi göreyim diye
Dünyanın gamından çektim elimi
Mürşid-i kâmile ereyim diye
“Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu, onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır. Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar...” (Nûr suresi, 30-31. ayetler.)
Abdülkadir Geylani müritlerine çeşitli öğütler vermiş, verdiği öğütleri kendi hayatına da uygulamıştır. Onlara; tüm gayretleriyle çalışmalarını, insanların iyiliği için ellerinden geleni yapmalarını, yalancı olmamaya gayret etmelerini tembihlemiştir.
Hicretin en önemli toplumsal kazanımlarından biri de kardeşleştirme müessesesidir. Peygamber Efendimiz, hicret eden her Mekkeli muhacir ile Medineli ensarı eşleştirerek tam anlamıyla kardeş ilan etmiş ve büyük bir toplumsal oluşumun temelini atmıştır. Bektaşilik geleneğinde de buradan esinlenilen bir oluşum söz konusu olmuştur.
Mezhepler ayrı bir din değil bir dinin farklı yorumlanmasıdır. Eskiden imkânsızlıktan dolayı çoğu insan tek başına İslam’ı öğrenemiyor ve bir imama ihtiyaç duyuyordu. İmamlar diyar diyar dolaşıp Kur’an-ı Kerim ve sünnetten ayrılmayacak şekilde, o insanların içinde yaşadıkları toplumun şartlarını da dikkate alarak dini anlatıyor ve insanları bilinçlendiriyorlardı.