7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5. Ünite : İslam Düşüncesinde Yorumlar Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bektaşilikte; ilim, edep, korku, perhiz, şükür, hayâ, cömertlik, marifet ve kendini bilmek çok önemlidir. Tevazu sahibi olmak, kimseyi ayıplamamak, gücünü yerine göre harcamak, yaratılmışlara kötü gözle bakmamak, sohbeti sevmek, sır saklamak, Allah’a niyazda bulunmak ve gerçeği görmeye gayret etmek de Alevilik-Bektaşilikte önemli ilkeler arasındadır.
Abdal Musa Cemi: Yılın ilk yapılan cemidir, ikiliği gidermek, birlik ve beraberliği güçlendirmek
amaçlarıyla yapılır.
İkrar Cemi: Taliplerin bir yıl içinde yaptıkları davranışlardan kendilerini hesaba çekmeleri için kurulan cemdir.
Bektaş, kardeşine “Ehlibeyit, Peygamberimizin ev ahalisi yani onun soyundan gelenler demektir. Her Müslüman ehlibeyti sevmeli ve saygı duymalıdır. Hz. Ali (a.s.) ve evlatları sevilmeli, onları sevmeyenlerden uzak durulmalı ve Hz. Ali’nin (a.s.) soyundan gelen on iki imama da büyük saygı ve sevgi duyulmalıdır.” der.
İkrar söz vermek demektir. Kâmil insan seviyesine ulaşmak için kararlı omak, Alevilik-Bektaşilik kurallarına sadık durmak konusunda pîre söz verilir. “El ele el Hakk’a” anlayışı vardır. Buna göre pîre verilen söz Hz. Peygamber’e verilmiş, Hz. Peygamber’e verilmiş söz de Allah’a verilmiş demektir.
Hacı Bektaş Veli “Makalat”ta İslam’ın iman esaslarını sıralar ve bunlara kesinlikle iman edilmesini söyler. “Şeriatın evvel makamı, iman getirmektir.” diyerek imanın önemine vurgu yapar. İman eden herkesin imanın gerekliliklerine uymalarını ve buna uygun bir yaşam tarzı benimsemelerini öğütler.
Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin (a.s.) ve Muaviye’nin oğlu Yezid, Kerbela adı verilen yerde karşı karşıya gelmiştir. Hz. Hüseyin’in (a.s.) yanında kendisini destekleyen çok az sayıda insan vardı. Yezid’in yanında ise dört bin beş yüz kişilik ordu bulunuyordu. Yezid ve ordusu Hz. Hüseyin (a.s.) ve adamlarını orada şehit ettiler. Bu olay Alevilik-Bektaşilik açısından çok acı şekilde anılır.
Sevgi varken nefret niye, barış varken savaş
niye
Kardeşlik varken didişmek niye, dostluk
varken düşmanlık niye
Hoşgörü varken bağnazlık niye, özgürlük
varken tutsaklık niye
Adalet varken haksızlık niye
Hacı Bektaş Veli
Rıfat Bey, oğlu Efe’yi ilk defa bir ceme götürecektir ve onun bu uygulamada nasıl davranması gerektiğini kısaca anlatır: “Müsaade almadan asla konuşma ve yerinden kalkma. Cem sırasında hiçbir şey yeme ve içme. Dedikodu yapma. Abdest alıp temiz ve güzel kıyafetlerimizi giyip cemevine o şekilde gitmemiz gerekir.”
I. Alevilik-Bektaşiliği benimsemiş insanların yılın
belli zamanları bir araya gelmesine denir.
II. Toplanma ayininin yapıldığı mekâna verilen addır.
III. Alevilik-Bektaşilik yoluna girmeyi kabul eden kişiye denir.