6. Sınıf Türkçe 3. Ünite : Paragraf - Metin Karşılaştırma - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Antropoloji; diğer adıyla insan bilimi, geçmişten günümüze insanların biyolojik özelliklerini, kültürel ve toplumsal yapısını inceleyen bilim dalıdır. Antropoloji alanında eğitim almış kişilere antropolog denir. İnsanların geçmişte çevresel koşullara nasıl uyum sağladığını anlamak, insanların neden olduğu çevresel değişimleri incelemek ve farklı çevre koşullarında yaşayan insanların birbirinden nasıl farklılaştığını araştırmak antropolojinin çalışma konularıdır.
Giriş bölümü konunun ana hatlarıyla ve ilgi çekici bir anlatım biçimiyle sunulduğu bölümdür. Bu bölümde dilin sade, ifadenin anlaşılır ve kolay olmasına dikkat edilir. Bağlantı ifade eden (bu nedenle, bunun için, kısaca vb.) söz ve söz gruplarına bu bölümde yer verilmez. Bu bölümdeki cümleler genel yargı bildirir.
Ateş böceklerinin en belirgin özelliklerinden biri ışık yaymasıdır. Vücutlarında gerçekleşen bazı kimyasal tepkimeler sonucunda ışık yayar. Karın bölümlerinin alt kısmının ucunda bulunan hücrelerden lüsiferin adlı bir madde salgılanır. Bu maddenin oksijenle tepkimeye girmesi sonucunda ışık ortaya çıkar. Ateş böceklerinin her bir türünde ışığın yanıp sönme ritmi farklıdır. Bu sayede ateş böceği türleri birbirinden ayırt edilebilir. Ateş böcekleri ışık yayma özellikleri sayesinde eş bulur ve iletişim kurar.
Altı Şapkalı düşünme tekniğinde farklı düşünme yolları farklı renklerdeki şapkalarla gösterilir. Bu şapkalardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.
Buna göre,
Nasrettin Hoca’nın huzuruna iki adam gelir. Birincisi “Hoca Efendi, bu çoban koyunlarını toprağımdan geçiriyor ve ekinlerim mahvoluyor. Adalet istiyorum.” der. Hoca “Haklısın.” der. Öteki savunmaya geçer: “Ama Hoca Efendi, koyunlarımın gölden su içmesi için onun toprağından geçmekten başka çaresi yok. Hem asırlardır her çoban, koyunlarını sulamak için su kaynağına giden araziden geçme hakkına sahiptir.” Hoca, çobana döner: “Haklısın.” der. Tüm bunlara tanık olan karısı Hoca’ya sorar: “ İkisine de ‘Haklısın.’ dedin. Öyle şey olur mu?” Hoca, karısına döner ve “Sen de haklısın.” der.
“İlkbahar, yaz, sonbahar, kış” oyununu oynamak için 11 kişi olmak gerekir. Oyunculardan birisi oyunu yönetmek yani mevsimlerin ismini söylemek için kenara çekilir. İki oyuncu ortada ebe olur. Diğer oyuncular da ikişerli gruplar hâlinde kendilerine bir mevsim adı seçer ve köşelerine çekilirler. Hakem iki mevsim söyler, bu mevsimleri seçen oyuncular ebelere yakalanmadan yer değiştirirler. Eğer ebeye yakalanırlarsa bu defa onlar ebe olur. Tek oyuncunun yakalanması yeterli değildir. İkisinin de yakalanması gereklidir.
Bu metinde “ilkbahar, yaz, sonbahar, kış” oyunuyla ilgili,
I. Hakemi kimin seçtiği
II. İlk ebelerin nasıl belirlendiği
III. Kaç kişi ile oynandığı
Sadakat kartı, işletmelerin ücretsiz veya küçük bir ücret karşılığında müşterilere verdiği kartlardır. Her bir kart çeşitli özelliklere ve ödül sistemlerine sahiptir. Market, gıda, giyim ya da akaryakıt sektöründe verilen bu kartlar ile müşterinin her alışverişinde belirli bir miktar para yüklemesi yapılmaktadır. Böylece bir sonraki alışveriş sırasında biriken ödül puanları müşterinin kullanımına sunulmaktadır.
K. Yeşil evlerin birçok bölümünün yapımında ahşap gibi geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılıyor. Diğer evlerin aksine bu evlerin enerji gereksinimi yenilenebilir kaynaklardan karşılanıyor. Ayrıca atıkların çoğu yeniden kullanılabilir hâle getiriliyor.
L. Kısacası yeşil evler her yönüyle çevre dostu bir yapı. Bu evlerde hemen her konuda tasarruf yapılıyor.
M. Dünyamızdaki doğal kaynakların çoğu sınırlı. Bu durum insanları kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak yeni fikirler bulmaya yöneltiyor. Bu fikirlerden biri de yeşil evler yapmak.
Cırt cırt bandın icat edilmesi oldukça ilginç bir tesadüfe dayanıyor. İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral, bir gün köpeğiyle dolaşmaya çıkıyor. Yürüyüşten döndüğünde köpeğinin bacaklarına dulavrat otların yapıştığını fark ediyor. Köpeğinin tüylü bacaklarına yapışan otları merak eden Mestral, otları ayıklayıp mikroskobunda incelediğinde otların ucundaki minik kancaları fark ediyor. Bu minik kancalar, otun yüzeylere tutunmasını sağlıyor. Mestral, otun bu özelliğini kullanarak iki yüzeyli bant üretmeyi akıl ediyor. Mestral denemelerinde bandın bir yüzeyini sert minik kancalar şeklinde, diğer yüzeyini ise bu kancaların takılacağı yumuşak halkalar şeklinde hazırlıyor. Nihayet başarıya ulaşan Mestral, böylece günümüzde pek çok alanda kullandığımız cırt cırt bantları icat ediyor.
Bu metinde “cırt cırt bant” ile ilgili,
I. Kim tarafından, nasıl icat edildiği
II. Hangi eşyalarda kullanıldığı
III. İcadında neyden ilham alındığı
Hastane gibi sağlık kuruluşlarında kullanılan ilaç, şırınga, sargı bezi vb. malzemelerin kullanılmış atıklarına tıbbi atık denir. Tıbbi atıklar hem canlılar hem de çevre için enfeksiyon riski oluşturduğundan bu atıklara evsel atıklardan farklı işlemler uygulanır. Öncelikle oluştukları yerde yani kaynağında belediye tarafından temin edilen renkli özel torbalara atılır. Evsel atıklardan ayrıştırılıp farklı torbalarda toplanan bu tıbbi atıklar, bu konuda eğitim almış özel giysiler giyen kişiler tarafından belediyeye ait tıbbi atık toplama araçlarıyla toplanır. Toplama sırasında kolay dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış kapaklı ve tekerlekli çöp bidonları kullanılır. Tıbbi atık toplama aracına yüklenen atıklar, tıbbi atık işleme tesisine götürülür. Burada bazıları sterilize edilip evsel atıklar gibi depolama sahalarına gönderilir. Bazılarıysa özel fırınlarda yüksek sıcaklıklarda yakılarak yok edilir.
Sunucu: Yetenek mi, çalışmak mı insanı başarıya götürür?
Mete Gazoz: Yetenek sizi ortalama insanların üzerine, çalışmak ise yetenekli insanların üzerine çıkartır.