6. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite : Yeryüzünde Yaşam - Türkiye'nin Beşeri Coğrafyası - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Ülkemizde iklim koşulları birçok alandaki ekonomik faaliyet türlerini etkiler.
Teke Platosu’nda yüksek ve engebeli alanlar geniş yer kaplar. Ayrıca suda çok çabuk eriyebilen toprakların olduğu karstik araziler mevcuttur. Bu durum ulaşım, sanayi, tarım gibi sektörlerin gelişmesini engellemiştir. Bu nedenlerden dolayı nüfusu azdır.
Ülkemizde yer şekillerinin sade, iklimin ılıman, tarım, sanayi, ticaret, turizm vb. ekonomik faaliyetlerin gelişmiş olduğu yerlerde nüfus fazladır. Akdeniz ve Karadeniz kıyı kesiminde dağlarımızın genellikle doğu-batı yönünde uzanması, sıcak ve nemli deniz etkisinin iç kesimlere ulaşmasını engellemektedir. Bu durum kıyı ile iç kesimler arasında tarımsal faaliyetleri etkilediği gibi ulaşımı da zorlaştırmaktadır. Ancak Ege kıyılarında dağların denize dik uzanması sıcak ve nemli havanın iç kesimlere ulaşmasını ve ılıman Akdeniz ikliminin daha geniş kesimlerde görülmesine imkân sağlar.
Verilen bilgilere göre ülkemizle ilgili,
I. Doğal faktörler beşeri faaliyetleri etkilemiştir.
II. Ekonomik çeşitlilik yerleşme üzerinde etkilidir.
III. Yeryüzü şekilleri ve iklim nüfusun ülke geneline dağılımında belirleyici unsurlardandır.
Türkiye, fiziki ve beşerî coğrafya çeşitliliğinin fazla olduğu ender ülkelerden biridir. Türkiye’nin her yerinde ayrı bir doğal güzelliğin olması ekonomik faaliyetlerimizi de olumlu etkilemiştir. Ayrıca farklı iklim tiplerinin görülmesi tarım ürünlerindeki çeşitliliği artırmıştır.
Ülkemizde yükseltinin fazla olduğu yerlerde akarsular üzerine kurulan barajların elektrik üretme potansiyelleri de yüksektir.