6. Sınıf Din Kültürü 3. Ünite : Zararlı Alışkanlıklar - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Serra, zararlı alışkanlıklarla mücadele için bir slogan cümlesi oluşturmak istemektedir.
İnsan zararlı alışkanlıkların sonuçlarının neler olduğu konusunda bilinçlenmelidir. Gerekiyorsa bilgilendirici eğitimlere de katılmalıdır ve yanlış tercihlerinin kendisini hangi kötü sonuçlara götürdüğünü bilmelidir.
Sigara da dâhil alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlıları kendi iradeleri ile bağımlılıktan kurtulamıyorsa kliniğe başvurmaları gerekir. Klinik sürecinde ve sonrasında bağımlıya bütün aile fertleri tarafından tam bir ilgi, sevgi ve şefkat gösterilmeli ve hangi nedenle olursa olsun hiçbir zaman bağımlılıklarını hatırlatacak ortamlara girmesine fırsat verilmemelidir.
• Kendisi gibi bir peygamber olan Hz. Zekeriya’nın (a.s.) oğludur.
• Henüz çocuk yaşta iken kendisine hikmet, kalp yumuşaklığı ve safiyet verildi.
• Merhametli ve iffetliydi; öfke, nefret ve kıskançlık gibi kötü duygulardan arınmıştı.
Anlatıldığına göre adamın biri hocaya gelip oğlundan dert yanmış: “Aman hocam! Ne olur, şu çocuğa bir şeyler söyleyin de bal yemesin. Bu gidişle kendisi hasta olacak, bizi de iflas ettirecek. Hoca kendisine “Kırk gün gün sonra gelin” der. Kırk gün sonra geldiklerinde hoca: “Evladım bundan sonra bal yemeyeceksin, oldu mu?” demiş. Çocuk da: “Olur amca” cevabını vermiş. Duruma şaşıran çocuğun babası: “Hocam, sözünüz buydu da niye bizi kırk gün beklettiniz? “deyince Hoca: “İlk geldiğinizde ben de bal yiyordum. Kırk gündür bal yemiyorum” cevabını vermiş.
Eğlenmek ve mutlu olmak insani bir ihtiyaçtır. Oyun ve eğlence maksatlı yapılan davranışlar, insanlar arası ilişkilerde faydalıdır. Fakat eğlence anlayışı insan onur ve haysiyetine yakışmayan davranışları içermemelidir. Bir oyun veya eğlence, kendimize veya başkalarına zarar vermemeyi ve helal kazancı içermelidir. Bu nedenle yeteneğe, emeğe, zekâya ve bilgiye dayanan oyunları tercih etmeliyiz.
“Sen kendini faydalı şeylerle meşgul etmezsen faydasız şeyler seni meşgul eder.”
Ülkemizde her dört insandan biri sigara kullanmaktadır. Sigaraya başlamanın neredeyse ilkokul çağına yaklaştığı günümüzde sigara yasağı hem havanın korunması hem de insanların zehirlenmesinin önüne geçilmesi açısından faydalıdır. En zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara, koroner kalp hastalığına ve kanserin çeşitli türlerine sebep olmaktadır. Sigara, bir kişinin felç geçirme riskini neredeyse ikiye katlıyor ve kronik obstruktif akciğer hastalığından (KOAH) kaynaklanan ölüm riskini artırıyor.
Bu bilgiden hareketle;
I. Sigaranın zararlarına karşı bazı tedbirler alınmıştır.
II. Sigara aile ekonomisine zarar vermektedir.
III. Sigara kullananların ölüm riski, kullanmayanlara göre daha fazladır.
En önemli haklardan biri de, kul hakkıdır. Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde kul hakkının önemine dair uyarılar bulunmaktadır.
Tebbet suresini yeni ezberleyen Sevdenur, besmele çekip bu sureyi dedesine okumak ister. Ancak “Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebbe.” dedikten sonra sıradaki ayeti bir türlü hatırlayamaz.