6. Sınıf Din Kültürü 3. Ünite : Zararlı Alışkanlıklar - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İslamiyet müşriklerin engellemelerine rağmen yayılırken Ebu Leheb ve taraftarları inananlara eziyet ve baskı uyguluyordu. Ebu Leheb, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) tebliğ vazifesinden alıkoymaya çalışır; bu uğurda ona eziyet etmekten geri durmuyordu. Eşi Ümmü Cemil de Hz. Peygamberin evinin önüne ve geçeceği yollara dikenler serperdi. Eşi ile birlikte İslam’ın yayılmasını önlemek ve inananlara eziyet etmek konusunda halkı kışkırtırlardı. Yüce Allah, bu yaptıkları sebebiyle Tebbet suresini Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahyederek Ebu Leheb ve karısını kesin bir şekilde uyarmıştır.
Bu bilgiden hareketle;
I. Ebu Leheb ve karısının İslam’ın tebliğine engel oldukları,
II. Ebu Leheb ve karısının Tebbet suresine konu edildikleri,
III. Ebu Leheb ve karısının cehennem cezasına çarptırıldıkları.
Sağlıklı olduğumuz takdirde sevdiklerimizle ve çevremizle güzel ilişkiler kurabiliriz. Sevme, sevilme ve ait olma gibi duygularımızın karşılanması çevremizdeki insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmamıza bağlıdır. Alkollü içki içmek, uyuşturucu madde kullanmak veya sigara tüketmek gibi davranışlar sadece bize değil; ailemize, sevdiklerimize, akrabalarımıza, çevremize, yaşadığımız topluma ve devletimize zarar verir. Yeteneklerimizi kullanmamızı engeller ve üretkenliğimizi azaltır. Bu durum bizi maddi ve manevi olarak zarara uğratır.
“Zekeriya mabedde durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle nida ettiler: Allah sana kendisi tarafından bir kelimeyi (İsa’yı) tasdik edici, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamber olarak Yahya’yı müjdeler.”
(Âl-i İmran suresi, 39.ayet)
“Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşiyle helalleşsin. Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez, dinar da. Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır, hakkını yediği adama verilir. Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir.”
(Hz. Muhammed s.a.v.)
Sahip olduğumuz değerlerin oluşmasında kişisel özellikler, aile, arkadaş, eğitim ve çevre gibi unsurların önemli bir rolü vardır. Hayata dair ilk izlenimlerimizi ve tecrübelerimizi ailemizden ediniriz. İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ilk olarak ailemizde öğreniriz. Bu nedenle aile bireylerimiz bizim için en önemli örneklerdir. Güzel ahlaklı olmayı, görgü kurallarına uymayı, temiz ve düzenli olmayı ailemizden öğreniriz. Kötü alışkanlıklardan uzak durma bilincini de aile ortamında kazanırız. Bu alışkanlıkların zararlarını gözlemleyerek, irademizle kendimizi bunlardan koruyabiliriz.
Çağımızın bağımlılık geliştiren kötü alışkanlıklarından biri de “teknoloji bağımlılığı”dır. Bu bağımlılık türü cep telefonu, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin hayatımızda vazgeçilmez bir yer edinmesi, gereğinden fazla ve kötü amaçlı kullanılmasını içerir.