6. Sınıf: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi - 3. Ünite: Zararlı Alışkanlıklar - Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yolları - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Zararlı alışkanlıklardan korunmak İçin, güzel ahlaklı kişilerle arkadaş olmayı tercih etmeliyiz. Çünkü pek çok kötü alışkanlık ve davranış, yanlış seçilmiş arkadaşların etkisiyle başlar. Söz ve davranışlarında dürüst olan kişiler, arkadaş olarak seçilmelidir.
Kumarın zararlarından korunmak isteyen insan;
I. Eğlenmek için oynanabilir.
II. Emeğin israfına neden olur.
III. Kumarda kazanan taraf yoktur.
I. Dinimizi doğru kaynaklardan öğrenmeliyiz.
II. Ailemizle ve arkadaşlarımızla nitelikli ve kaliteli bir iletişim ortamında bulunmalıyız.
III. Bir defa kullanmanın bağımlı yapmadığını bilmeliyiz.
IV. Zararları hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinmeliyiz.
Birey olarak öncelikli görevimiz kendimize değer vermektir. Değer vermek de kendimizi tanımakla; fiziki özelliklerimiz, yetenek ve karakterimizle birlikte kendimizi olduğumuz gibi kabul etmekle mümkündür. İstemediğimiz bir teklifle karşılaştığımızda, karşımızdakine kim olursa olsun açık bir şekilde “Hayır!” diyebilmeliyiz.
Aile, sevinç ve hüzünlerimizi paylaştığımız ilk yerdir. Bu nedenle aile bireyleri arasındaki iletişim çok önemlidir. Ailemizle sıkıntılarımızı paylaşmalı ve sorunlarımızı onlarla birlikte çözmeye çalışmalıyız. Yetişkin insanların da yaşadıkları sorunlarda birbirlerinin yardımına ihtiyaç duyabileceğini unutmamalıyız.
Sosyal hayatımızda kötü alışkanlıkların olduğu mekânlardan kaçınmalıyız. İşlerimizden arta kalan zamanımızı sportif veya sanatsal bir faaliyetle uğraşarak değerlendirmemiz, bizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır.
Kötü alışkanlıklardan korunmak için, kişinin gayret göstermesi gerekir. Her birey, iradesine boyun eğmemeli ve tedbirli davranmalıdır.
Kerem, hazırladığı panoda “Zararlı alışkanlıklardan nasıl korunmalıyız?” sorusuna şu cevapları bulmuştur:
I. Kişi özgür bir yaşam alanının olduğunu bilmelidir.
II. Zararlı alışkanlıklar konusunda yapılan çalışmalara ivme kazandırılmalıdır.
III. Gençlere kötü alışkanlıkların zararları hakkında eğitici bilgi verilmelidir.
IV. Aile bağları kuvvetlendirilmelidir.
Kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan korunabilmek için bireye, aileye ve devlete bazı görevler düşmektedir. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirdiği takdirde kötü alışkanlıklar ve davranışlardan korunmak mümkün olacaktır.
Kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmada her bireye önemli sorumluluklar düşer. Aile, toplum ve devlet bu konuda sorumluluk üstlenen diğer unsurlardır. Kişi, aile, toplum ve devlet üzerine düşen görevleri yerine getirdiği takdirde; maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayan ve kötü davranışlardan uzak duran bireyler yetişir.
Bu parçadan hareketle;
I. Kötü alışkanlıklardan korunmak için bireye düşen sorumluluklar vardır.
II. Kötü alışkanlıklardan korunma adına toplumun diğer unsurlarının yapması gereken çalışmalar vardır.
III. Kötü alışkanlıkları yasa ve kanunlarla sona erdirmek kesin çözümdür.