6. Sınıf: Din Kültürü - 5. Ünite : Temel Değerlerimiz - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, misafirine ikramda bulunsun. Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, akraba ile irtibatını sürdürsün...”
(Hadis-i şerif)
Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Ramazan ayının 27. gecesidir. Kur’an-ı Kerim’de bu gecenin bin aydan hayırlı olduğu bildirilmiştir. Müslümanlar, bu geceyi ibadet ederek geçirirler. Hz. Peygamber, bu geceye ulaşan Müslümanların “Ey Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de bağışla.” diye dua etmelerini tavsiye etmiştir.
“Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.”
• Hicri takvime göre Rebîül evvel ayının on ikinci günüdür ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dünyaya geldiği gecedir.
• Recep ayının ilk cuma gecesidir. Bu gecede dua etmek, Allah’tan (c.c.) bağışlanma dilemek, Kur’an-ı Kerim okumak, Hz. Peygambere salat u selam getirmek ve ibadet etmek tavsiye edilmiştir.
• Recep ayının yirmi yedinci gecesidir. Bu gecede Hz. Peygamber, Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, oradan göğe yükseltilerek ona Allah’ın (c.c.) ayetleri ve olağanüstü nimetleri gösterilmiştir.
Bayramlarda büyüklerimizin ellerini öpüp, hayır dualarını almalıyız. Hasta olan tanıdıklarımızı ziyaret etmeli, geçmiş olsun dileklerimizi iletmeliyiz. Dargın olanları barıştırmaya çalışmalı, çevremizdeki insanlara iyi davranmalıyız. Kırıcı ve incitici davranışlardan uzak durmalıyız.
Bu parçadan hareketle;
I. Bayramlar manevi boyutlu zaman dilimleridir.
II. Bayramlar kaynaşmaya vesile olan özel günlerdir.
III. Bayramlar, insanlardan uzaklaşarak tatil yapılması gereken zamanlardır.
Müslümanlar, bazı gün ve geceleri mübarek kabul etmişlerdir. Müslümanlar tarafından mübarek sayılan bu özel zaman dilimlerine kandil denir. Müslüman toplamlarda, bu zaman dilimlerine özel anlamlar yüklenmiştir. Bu özel zamanlarda, ibadet edilir, dargın olanlar barışır, büyükler ziyaret edilir, komşular birbirine ikramda bulunur. Bütün bunlar toplumun ortak bir ruha sahip olmasına vesile olur.
Vatan, millet, bayrak gibi kutsal değerleri canı pahasına savunup bu uğurda yaralananlara gazi, ölenlere ise şehit denir. Şehitlik ve gazilik en yüce mertebelerdendir. İslam dini, insanların değerlerini paylaşarak bir arada yaşadıkları vatanı sevmeyi, korumayı emretmiş, savunmayı kutsal bir görev saymıştır.
Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde mübarek gecelerde minarelerde kandiller yakılmaya başlanmıştır. Bu nedenle bu gecelere kandil geceleri denilmiştir.
Her bireyin dini ve milli sorumlulukları vardır. Dini sorumluluklar Allah’ın emirleri doğrultusunda yerine getirilirken, milli sorumluluklar da, vefa gereği yaşadığı vatana karşı yerine getirilen sorumluluklardır.
Ehl-i beyt ile ilgili;
I. Hz. Peygamberin aile üyelerini ifade eder.
II. Kur’an’da ehl-i beyt ile ilgili ayetler bulunur.
III. İslam toplumunun birleştirici unsuru olmuşlardır.