6. Sınıf: Din Kültürü - 5. Ünite : Temel Değerlerimiz - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
“Size çeşitli nimetler verdiği için Allah’ı seviniz. Allah sevgisiyle beni seviniz. Benim sevgimle de ehl-i beytimi seviniz.”
(Hz. Muhammed s.a.v.)
Canım kurban olsun senin yoluna.
Adı güzel, kendi güzel Muhammed,
Şefâat eyle bu kemter kuluna.
Adı güzel, kendi güzel Muhammed
Mü’min olanların çoktur cefâsı,
Ahirette olur zevk-u sefâsı.
On sekiz bin âlemin Mustafâ’sı,
Adı güzel, kendi güzel Muhammed
(Yunus Emre)
Din, hem bireysel hem toplumsal hayatında insana yol gösterir. İnsanları ortak değerler etrafında bir arada tutar. Fertlerin birbirine bağlanıp kaynaşmasını ve sosyal hayatın uyumlu bir şekilde sürmesini sağlar. İnsanların huzuru ve mutluluğu için bazı değerler ortaya koyar. Dinin önemle üzerinde durduğu değerlerden bazıları; sevgi, saygı, sorumluluk, adalet, yardımseverlik, doğruluk dürüstlük, güven ve empatidir.
Bu parçadan hareketle;
I. Din, insanı ve toplumu ortak değerler etrafında toplar.
II. Din, adalet, güven ve doğruluk gibi değerlerin önemle üzerinde durur.
III. Din, sadece dindarların haklarının korunmasını önemser.
“Bir gün ve bir gece nöbet tutmak, bir ay oruç tutup geceleri namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Şayet (kişi nöbette) ölürse yapmakta olduğu işin sevabı devam eder, rızkı da devam eder ve kabirdeki sorgu meleklerine karşı güven içinde olur.”
(Hz. Muhammed s.a.v.)
Bu hadisten hareketle;
I. Vatan savunması yapmak, ibadet sevabı kazandırır.
II. Vatan savunmasını sadece askerler yapmalıdır.
III. Vatan savunurken ölen kişi, yüce mertebelere erişir.
İslam’da toplumsal birlik ve bütünlüğü, sosyal hayatın düzenini bozan, insanları birbirine düşüren kötü davranışlar yasaklanmıştır. İnsanları birbirine yaklaştıracak, sevgi, dostluk, kardeşlik duygularını canlandıracak davranışlar emredilmiştir. Flaşta olan birini ziyaret etmek, komşu hakkı gözetmek, ihtiyaç sahibi birine yardım etmek, akrabaları ziyaret etmek, selamlaşmak, hediyeleşmek gibi güzel davranışlar emredilmiştir. Kıskançlık, israf, cimrilik, yalan söylemek, dedikodu yapmak, iftira etmek, hırsızlık gibi kötülükler ise yasaklanmıştır.
Üstün nitelik, meziyet, kıymet anlamına gelen değer, bir ulusun sahip olduğu maddi ve manevi öğelerin bütünüdür.
Cuma günü “toplamak, bir araya getirmek, toplanılan gün” anlamına gelir. Dinimizde cuma günü, Müslümanların bir araya gelip haftalık görüşmelerini gerçekleştirdikleri özel bir toplanma ve bayram günüdür. Cuma günü, Müslümanlar açısından en değerli günlerden biridir.
Hz. Peygamber, Ramazan Bayramlarında namazdan önce hurma yermiş. Onun bu sünnetini Müslümanlar devam ettirmiş ve bayramda tatlı ikramı geleneği doğmuştur. Hatta belki de “şeker bayramı” söylemi de bu gerçeğe dayanmaktadır.
İslam tarihinde din kardeşliğinin pek çok örneğini görmek mümkündür. Bunun en güzel örneğini bize ilk Müslümanlar göstermiştir. Hicret olayı, İslam toplumundaki birlik, beraberlik ve kardeşliğin en önemli sembolüdür. Hicret esnasında Mekke’den Medine’ye göç eden Müslümanlar çok zorluk çekmiş, tüm mal varlıklarını, evlerini, yurtlarını bırakıp Medine’ye taşınmışlardır. Ensar, muhacirlere yardım etme konusunda adeta birbirleriyle yarışmış, sahip oldukları pek çok şeyi paylaşmışlardır. Mekkeli ve Medineli Müslümanlar arasında gerçekleşen bu toplumsal dayanışma örneği Kur’an-ı Kerim’de övülmüş ve bütün Müslümanlara örnek gösterilmiştir.
“Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.”
(Rum suresi, 22.ayet)