6. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 6. Ünite : Yönetime Katılıyorum - Karar Verme Sürecinde Ben De Varım - Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Sivil toplum örgütleri
II. Siyasi partiler
III. Medya
IV. Halkın görüşleri
Bir ülkenin gazete, dergi, radyo, televizyon gibi basın-yayın araçlarında, o ülkede hem ülkeyi yönetenler hem de diğer siyasi partiler konusunda eleştirel haberler yayımlanmaktadır.
Bir toplumda demokratik kurallara uyulursa bu toplumda insanlar sosyal yaşam içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerinde hak ve sorumluluk ilkelerine dikkat eder. Böyle toplumlarda insanlar eşit muamele görür ve başkalarının hakkını ihlal etmeden fikirlerini özgürce ifade eder. Anayasa ve yasaların verdiği hak ölçüşünce istediğini yapabilen vatandaşlar, çeşitli yollarla yönetime katılabilir ve seçimlerde oy kullanıp istediği yöneticiyi seçebilir.
İnsanların farklı düşüncelere sahip olması birlikte çalışmalarına engel değildir. Tarihimize baktığımızda atalarımızın farklılıkları bir yana bırakıp vatan, bayrak, ülke gibi ortak değerler etrafında birleştiğinde başarılar elde ettiklerini görmekteyiz. Millî Mücadele yıllarında Büyük Millet Meclisindeki farklı görüşlere sahip milletvekillerinin vatanın düşmandan kurtarılması için ortak hareket etmesi buna güzel bir örnektir.
Demokrasi, halkın kendi kendisini yönetmesidir. Demokratik yönetimlerde halk, seçimler yoluyla yönetime katılır. Bu seçimler eşit, gizli oy ve açık sayım esasına göre yapılır. Demokratik toplamlarda seçimlerin yanı sıra kişiler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, medya vb. yöntemlerle her zaman söz söyleme hakkına sahiptir.
Bir toplumda birey, hakkını korkusuzca arayabiliyor ve elde edebiliyorsa o toplumda demokrasiden söz edilebilir.
Demokrasi bilincinin kazanıldığı en önemli ortam ailedir. Aile içinde anne ve babanın birbirleri ya da çocuklarıyla ilgili kararlarda ilgili kişinin fikrini alması ve onlara eşit muamelede bulunması demokratik yaşam tarzının temelini oluşturur. Çünkü bu anlayışta olan insanlar haklarını öğrendikleri gibi bu haklarının kendilerine yükledikleri görevlerin de farkında olur ve ona göre davranırlar.
Buna göre demokrasi ile ilgili,
I. Hayatımızın her alanında uygulanması gerekir.
II. Hak ve sorumluluklarımızın farkında olmaktır.
III. Ortak yaşama bilincini güçlendirir.
Demokrasilerde halk, yöneticilerini kendisi belirler. Kişi hak ve özgürlükleri kanunlarla güvence altına alınmıştır.