5. Sınıf: Fen Bilimleri - 6. Ünite: Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme - Bitkilerde Üreme, Büyüme ve Gelişme Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Aşağıda çiçekli bitkilerde gerçekleşen bir olay verilmiştir.
Bu olayla ilgili;
Yusuf : Anlatılan olay tozlaşmadır.
Mert : Bu olayda erkek organın başçığındaki polenlerin (çiçek tozlarının) dişi organın dişicik tepesine taşınması gerçekleşir.
Arda : Bu olay su, rüzgar, kuşlar ve böcekler aracılığı ile gerçekleşir,
Fen bilimleri dersinde aşağıda detayları verilen etkinlik yapılmıştır.
Sınıfı 4 gruba ayrılarak gruplardan tabak üzerine ıslak pamuk yerleştirmeleri istenmiştir. Islak pamukların üzerine nohutların konularak üzerinin ikinci kat ıslak pamukla kapatılması sağlanmıştır. Hazırlanan tabaklar için her gruba aşağıdaki görevlendirmeler yapılmıştır. |
Bilgi: Çiçekli bir bitkinin çiçek açmasından yeni bir bitkinin oluşup gelişmesine kadar olan olaylar dizisine bitkinin hayat döngüsü denir. Tozlaşma ile başlayan bu süreci, döllenme, zigot oluşumu, embriyo oluşumu, tohum oluşumu, meyve oluşumu, çimlenme, büyüme ve gelişme takip eder.
Limon ağacının büyüme ve gelişme aşamalarını gösteren görseller yukarıda verilmiştir.
Buna göre;
I. 1 numaralı evrede polenler dişicik tepesine ulaşmış ardından meyve oluşumu gerçekleşmiştir.
II. 2 numaralı evrede çimlenen tohumdan yeni bir bitki oluşur.
III. Limon meyvesi dişi organın bir bölümü olan yumurtalığın gelişmesiyle oluşur.
IV. 3 ve 8 numaralı evreler arasında bitki her aşamada güneş ışığına ihtiyaç duyar,
Bilgi: Tohumun çimlenmesi için su (nem), hava (oksijen) ve uygun sıcaklık gereklidir. Tohum çimlenirken ışığa ihtiyacı yoktur.
Bir araştırmacı fasulye tohumunun çimlenmesine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla farklı deney düzenekleri hazırlıyor.
Araştırmacı yaptığı deneylerde bağımlı ve bağımsız değişkenleri tablodaki gibi belirlerken kontrol edilen değişkenler kısmını boş bırakıyor.
Her canlı türü neslini devam ettirmek ister. Tohumlu bitkilerde yeni nesiller için tohumun üretilmesi gerekir. Tohum üretimi için yumurtanın döllenmesi, döllenme için ise polenin dişicik tepesine ulaşması gereklidir. Bitkiler yer değiştiremeyen canlılar olduğundan polenler, rüzgar, su veya hayvanlar aracılığıyla taşınmaktadır. Bu nedenle doğadaki çok sayıda türün varlığını devam ettirmesinde, bitki gen kaynaklarının sürekliliği ve çeşitlenmesinde, biyolojik çeşitliliğin korunmasında arılar önemli işlev görmektedirler. Bundan dolayı ünlü bilim adamı Albert Einstein: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın sadece 4 yıl ömrü kalır.” sözünü söylemiştir.