11. Sınıf: Türk Dili ve Edebiyat - 6. Ünite - Fıkra - Noktalama İşaretleri Test Soruları - Test Çöz- 2023 Yeni MEB Eğitim Müfredatına Uygun Yeni Nesil 11 Sınıf Türk Dili Edebiyatı Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bu tavsiyeme fazlasıyla şaşırsa da hastam denileni yaptı. Elini ağzına her götürdüğünde bilinçli bir karar vermesi gerekti ( ) Doğru ya o gün sıra hangi parmağındaydı ( ) Daha hafta dolmadan hastam kapımı mutlulukla çaldı. Alışkanlığını terk edebilmişti. Hastamın anlattıklarını gülümseyerek dinledim ve şöyle dedim ( ) ( ) Alışkanlık yeni tutumlar edinmemizi gerektirdiğinde onun bu çabaya değmediğini anlayıveririz ve ondan kurtuluruz ( ) ( )
I. öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
II. Özne olarak kullanıldıklarında bu, şu, o zamirlerinden sonra konur.
III. Karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra konur.
IV. Kitap, dergi vb.nin künyelerinin sonuna konur.
V. Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına konur.
Bu gece sen de bizimle geliyor musun, dedi.
Abdülhak Hamit Tarhan’ın poetik nitelikteki manzumesi (I) Makber şiirine yapılan eleştirilere verilen bir cevaptır (II) Makber’e yapılan eleştirileri insafsızca bulan Hamit (III) eski şiirin kurallarını yıkmaktan övgüyle söz eder. Aruz kalıbı (IV) aliterasyon (V) asonans, kafiye ve redif ile ritim yakalayan Hamit, bu unsurlarla anlam arasında bağlantı kurmayı başarır.
Hayaller kurduğum geceler uykum adamakıllı kaçardı ( ) Babamın dışardan gelen kalın öksürüğü hayallerimi sık sık bozdukça hırslanır ( ) çoğu sefer ağlardım. Bilirdim ki vatana dönmeme en büyük mâni, babamdır ( ) onun yüzünden hiçbir zaman vatana dönemeyeceğimi ( ) yolumu bekleyen arkadaşlarıma maceralarımı anlatamayacağımı, bu yüzden de kıyametin kopacağını sanırdım.
Eş sesli sözcüklere gelen nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için düzeltme ( ^ ) işareti kullanılır.
Öfkeyle yerimden kalktım (I) fakat bu kızgınlığım daha ziyade kendimeydi (II) Lakırdıya çanak tutmuştum (III) Ben (IV) saçma söylemekte bu kadar ilerlemiş değilimdir ama anlaşılan elimdeki hain sökük (V) bütün dikkatimi almıştı.
Noktalı virgül ( ; )
• Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
• Öğeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.