5. Sınıf: Fen Bilimleri - 6. Ünite: İnsan ve Çevre - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Balkar Dağları’nda bölgeye özgü 300 bitki türü bulunmaktadır. Ayrıca bıyıklı doğan, sakallı akbaba, küçük akbaba, kara çaylak gibi türler koruma altındaki kuşlardan bazılarıdır. Yaban keçisi, vaşak, yünlü kaya uyuru bu bölgeyi uluslararası düzeyde önemli kılmaktadır.
Amanos Dağları bölgeye özgü 174 bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. İzmir yalıçapkını, gökkuzgun, tavşancıl ve küçük ebabil bu alanda üreyebilmektedir. Karaca, çizgili sırtlan, yaban keçisi, vaşak, su samuru bölgede yaşayan önemli memelilerdir.
Altı şapkalı düşünme tekniği bir konunun bireyler tarafından farklı yönleriyle düşünülmesini sağlar. Bu teknikte bireyler taktığı şapkaya uygun fikir belirtirler.
Aşağıda bu teknikte kullanılan bazı şapkalar ve bir olay hakkında düşünce biçimleri verilmiştir.
Merve Öğretmen öğrencilerinden “Bir bölgede çıkan orman yangınının biyoçeşitlilik üzerinde etkisi” konusunda düşüncelerini açıklamalarını istemiştir.
1984’te “Uluslararası Bern sözleşmesi He koruma altına alınan “Sessiz Kurbağa” lakaplı Toros kurbağası, Niğde ilinin turizm cenneti Ulukışla’da bulunan Balkar Dağları’nda yaşamaktadır. Balkar Dağları’nda bulunan Karagöl ve Çiniligöl bu sessiz kurbağanın habitatıdır. Doğaseverlerin ve fotoğrafçıların ilgisini çeken Karagöl ve Çiniligöl, özellikle sessiz kurbağaların aktif olduğu yılın 4 ayında bolca ziyaret edilmektedir.
Yukarıda Sessiz kurbağa olarak tanınan ve koruma altına alınan Toros kurbağası ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Bilgi: İnsanlarda diğer canlılar gibi yaşamlarını sürdürebilmek için bulundukları çevreye muhtaçtır ve ihtiyaçlarını bulundukları çevreden karşılarlar. Nüfus arttıkça insanların çevreden olan talepleri de artar. Çevreden talepleri artan insanlar bilinçsiz tüketime, düzensiz kentleşmenin artmasına, doğal bitki örtüsünün bozulmasına ve sanayileşmeyle
beraber çevrenin kirlenmesine neden olurlar.