6. Sınıf Türkçe 6. Ünite : Sözcük Türleri - Sıfat Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
I. Şehirde görkemli binalar arasında kaybolmuş insan toplulukları arasında yaşamaktayız.
II. Babam, eski elektronik eşyaları tamir etmekten müthiş zevk duyardı.
III. Bütün dünya ülkeleri küresel ısınmayı durdurmak için tekrar birlik olmalıdır.
IV. Sınıfımızdaki Emre kendi içinde yaşayan, sessiz ve içine kapanık bir çocuktu.
Niteleme sıfatları varlıkların rengini, biçimini, durumunu bildirir ve isme sorulan “Nasıl?” sorusuna cevap verir. Belirtme sıfatları ise varlıkları işaret, sayı, belgisizlik ve soru gibi yönlerden belirten sözcüklerdir.
Sıcakkanlı hayvanların bedenlerinin ortalama sıcaklığı sabittir ve dolayısıyla da belli sınırlar içinde hiçbir ortamdan etkilenmezler. Bu hayvanların soğuğa karşı dayanıklı olmalarının nedeni metabolizma etkinlikleridir. Aynı zamanda büyük bedenine göre oldukça küçük sayılabilecek kırmızı yüzgeçleri vardır.
Zamanla nasıl değişiyor insan
Hangi resmime baksam ben değilim.
Nerde o günler, o şevk, o heyecan?
Bu güler yüzlü adam ben değilim;
Yalandır kaygısız olduğum yalan.
Dedem hep benim fazla para harcamama kızardı. Hep bana torunum “Ak akçe kara gün içindir.” paranı sürekli çarçur etme, paranın birazını sakla; ilerde bir gün sana lazım olur, o zaman harcarsın, derdi.
(I) Cumhuriyet’in yıl dönümünde Ankara şehri, köylerden ve kasabalardan gelen halkla dolmuştu.(II) Atatürk geçit töreniyle halkını selamladıktan sonra yaverine döndü ve halkla arasındaki asker kordonunun kaldırılmasını emretti. (III) Yaverleri ve askerleri yanından uzaklaştırdı halkın içine girdi. (IV) Elini iki vatandaşın omuzlarına dayayıp ilerlemeye devam etti.
Günlerden bir gün kırmızı başlıklı kız elindeki sepetle ormana doğru yola çıkmış. Ormandaki bütün hayvanlar uzaktan gelen kırmızı başlıklı kıza bakıp aralarında konuşmaya başlamışlar. "Karga kardeş!” diye söze başlayan tilki: Bu zavallı kızın bu saatte yalnız başına ormanda ne işi var, demiş.
Varlıkları işaret, sayı, belgisizlik ve soru gibi yönlerden belirten sözcüklere belirtme sıfatı denir.
İsimleri işaret, sayı, soru ve belgisizlik yönünden bildiren sözcüklere belirtme sıfatı denir.
“Her sınıfın bir yetim kardeşi var.” adlı proje ile öğrencilere küçük yaşta yardım etme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılıyor.
I. Sabahları erken uyanır; yürüyüş yaparım.
II. Bayat ekmekler küçük bir kutuda toplandı.
III. O ev geçen yıl nisan ayında satıldı.
IV. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış?
Bir ismin önüne gelerek onları sayı ve miktar olarak tam ve kesin olarak belirtmeyen sözcüklere belgisiz sıfat denir. Örneğin “Birkaç gün beklememiz gerekli.” cümlesinde “birkaç” sözcüğü önündeki ismi sayı bakımından tam olarak karşılamadığı için belgisiz sıfat olur.