6. Sınıf Fen Bilimleri 6. Ünite : Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kulağın yapısı ile ilgili harflerle sembolize edilen yapıların ismi, yeri ve görevi ile ilgili Emirhan, Ali, Nilay ve Zeynep’in açıklamaları aşağıdaki gibidir.
Emirhan: L kemikçikler olup sesin ortak kulaktan iç kulağa iletilmesinde görev alır.
Ali: K kulak kepçesi olup dış kulakta yer alır. Görevi ses dalgalarını toplamaktadır.
Nilay: R yarım daire kanalı, P östaki borusu olup her ikisi de iç kulakta yer alır.
Zeynep: M salyangoz, N işitme siniri olup orta kulakta yer alır.
Bilgi: Pankreas midenin ait kısmında bulunan, hem iç salgı (hormon) hem de dış salgı (sindirim enzimi) üreten bir organdır.
Karnabahar, brokoli gibi sebzeler pişirilirken ortama yaydıkları koku herkesin hoşuna gitmeyebilir. Mutfakta bu besinleri pişirmeye başlayan kişi kokuyu ilk başta çok yoğun almasına rağmen bir süre sonra bu kokuyu algılayamaz. Bu durum kötü kokular açısından insanlar için adeta bir sigorta görevi görür.
Bir farenin merkezi sinir sistemine ait görsel aşağıda verilmiştir. Bu farenin kafatası üzerinde işaretlenen bölgelere birer sinyal algılayıcı yerleştirilmiştir. Farenin gerçekleştirdiği faaliyetlere göre beynin ilgili bölümünün kullanılması sonucu algılanan sinyal sayısı artmaktadır.
Bilgi: Çocukluk He yetişkinlik arasında kişiliğin hızla geliştiği 12-21 yaş arası dönem ergenlik dönemidir.
Bu bloklar aşağıda karışık olarak verilen hissetme duyusunun algılanması olayında gerçekleşen olaylarla eşleştirilmiştir.
1. Sinirler uyarıyı beyindeki duyu merkezine iletir. Hissetme duyusu algılanır.
2. Duyu almaçları uyarıları sinirlere aktarır.
3. Uyarılar (sertlik, yumuşaklık, sıcaklık vb...) alt deride bulunan duyu almaçları tarafından alınır.
4. Duyu cisimciğinde bulunan duyu hücreleri uyarılır.
Bilgi: Halk arasında "sara hastalığı” olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Epilepsi nöbeti geçiren hastada gelip geçici bilinç kaybı, kasılma, ağızdan köpük gelmesi veya farklı özelliklerde belirtiler olmaktadır. Beyin dokusunun gelişimsel dokusunda ve beyin damarlarındaki gelişimsel bozukluklar ile genetik nedenler epilepsi hastalığına sebep olan etmenlerden bazılarıdır.
Hipofiz bezi vücutta bir orkestra şefi gibi çalışır. Orkestra şefi orkestradaki çeşitli aletlerin ne zaman ve nasıl çalınacağını organize ederken hipofiz bezi de diğer bezlerin çalışmalarını organize eder. Hipofiz bezinden salgılanan farklı hormonlar farklı iç salgı bezlerinin çalışmasını düzenler.