6. Sınıf Fen Bilimleri 6. Ünite : Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilgi: Deri vücudu dış etkilerden korur, vücuda bütünlük kazandırır. Solunuma ve boşaltıma yardımcı olur. Aynı zamanda derimiz vücudumuzdaki en büyük duyu organımızdır. Derimiz He sıcaklık, dokunma, acı ve basınç gibi uyarıları alabiliriz. Derimizin altında bu uyarıları algılayabilen algılayıcı hücreler bulunur.
Bilgi: İnsan vücudundaki sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirememesi durumunda bazı hastalıklar ortaya çıkar.
Yukarıda iki farklı canlıya ait duyu organları ve sahip olduğu özellikler ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
İpucu 1: Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, kandaki şeker oranının yükselmesi Tamer’in şikayetleri arasında yer almaktadır.
İpucu 2: Mustafa’nın rahatsızlığı büyüme çağında büyüme hormonunun normal değerin üstünde salgılanması sonucu ortaya çıkmıştır.
İpucu 3: Ümran’a zararlı maddeleri kandan uzaklaştırabilmesi için diyaliz uygulanır.
İpucu 4: Duyu organlarında problem yaşayan tek kişi Esen’dir ve hastalığı göz merceğinin saydamlığını kaybetmesiyle ortaya çıkmıştır.
İpucu 5: Kan ilaçları kullanması gereken Semra değildir.
İpucu 6: Betül herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamamaktadır.
Tablodaki veriler incelendiğinde;
I. En fazla ölüm oranı dolaşım sistemi hastalıklarına aittir.
II. Verilen yıllarda oransal olarak en fazla ölüm artışı solunum sistemi hastalıklarında gerçekleşmiştir.
III. Solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının artmasında sigara kullanımı ve hava kirliliğinin artması etkili olmuş olabilir.
Bilgi: Sigara, nargile, pipo içme veya dumanlarının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler yüksek düzeyde nikotin içermektedir. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu göndermektedir. Dünya’da her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir.