7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - Hızlı İletişim Güçlü Toplum - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonosfere çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı. Artık dönemin şartları doğrultusunda radyo, bilgiyi yaymak için en etkili araca dönüşmeye başlamıştı. Radyo iletişimde gazetenin yanında alternatif hâline geldi.
Kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler devlet hizmetlerine de yansımıştır. Devlet ile birey arasındaki ilişki yavaş yavaş elektronik ortama taşınmaktadır.
Günümüzde artık hemen hemen her aile bireyinde akıllı telefon ve Genel Ağ bulunmaktadır. Bireyler arasındaki iletişim akıllı telefon ve Genel Ağ kullanımının artmasıyla değişime uğramıştır.
“Tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgınını önlemek için kitle iletişim araçlarında yapılan haberler sayesinde maske, temizlik ve sosyal mesafe konusunda insanlar bilinçlenmiş ve salgına karşı aşının en önemli korunma aracı olduğunu düşünenlerin sayısı da her geçen gün artmıştır.”
İletişim alanındaki buluşların en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz Gutenberg’in XV. yüzyılda icat ettiği matbaadır.
Medya okuryazarı olmak:
• Medyayı akıllı ve etkili bir biçimde kullanmaktır.
• Farklı kaynaklardan gelen bilginin doğruluğunu değerlendirmektir.
• Medyanın bireylerin ve toplumun inanç, tavır, davranışlar ve değerler üzerindeki etkisinin bilincinde olmaktır.
• Demokratik bir biçimde değişik medya kanalları yoluyla etkili iletişim kurmaktır.
Geçmişte insanlar kitlelere ulaşmak için farklı yöntemler kullanmıştır. Örneğin; Roma Senatosu aldığı kararları papirüsten üretilen bir çeşit kâğıda yazdırmıştır. Papirüsleri senato duvarına astırarak alınan kararları halka duyurmuştur. Tarihteki medya örneklerinden birisi de bu papirüslerdir. Bizim kültürümüzde de eskiden tellallar önemli haberleri halka açık yerlerde davul eşliğinde bağırarak duyurmuştur. Camilerin minarelerinden de köy veya mahalle halkına duyuru yapılmıştır.
“Bizim zamanımızda bir araştırma için kütüphaneye gider ilgili kitabı arayıp bulur ancak bu şekilde ihtiyacımız olan bilgiye ulaşabilirdik. Kaynaklar sınırlı olduğu gibi güncel de olmayabilirdi. Şimdi istediğiniz şekilde Genel Ağ’dan bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Sadece bir aramayla karşınıza binlerce kaynak çıkıyor. Bence bu çok güzel ancak sosyal medyada durumlar biraz farklı. Evinize misafirliğe gelen bir kişi bile elinden cep telefonunu düşürmüyor, sürekli sosyal medya kanallarında geziyor. Önce ''Bak bu videoyu gördün mü?’' diye başlayan muhabbet, sonra birden , bire kesiliyor; herkesin gözü kulağı telefonda. Hâlbuki bizim toplumumuz için misafirlik ne kadar önemli, birini ağırlamak, sohbet etmek, dertleşmek...”