7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - Hızlı İletişim Güçlü Toplum - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Medya; gazete, dergi, radyo, televizyon ve Genel Ağ gibi kitle iletişim araçlarının tümünü kapsayan genel bir terimdir. Özellikle Genel Ağ’ın getirdiği özgür ve geniş alan kitlelerin seslerini duyurmasını kolaylaştırmıştır.
Günümüzde teknoloji sayesinde iletişim araçlarının çeşitliliği artmıştır. Geleneksel iletişim araçları yanında kitle iletişim araçlarının çeşitliliğinin artması “medya” kavramını ortaya çıkarmıştır.
“Günümüzde hızla yaygınlaşan iletişim araçlarından birisidir. İnsanların üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona ulaşma isteklerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde insanlar alışverişlerini, bankacılık işlemlerini bu kitle iletişim aracı sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.”
Çağımızda görsel medyanın en önemli unsuru televizyondur. Televizyonlarda ve diğer iletişim araçlarında yapılan reklam bombardımanı insanları tüketime yönlendirmekte hatta öyle ki “Tüketilmeden mutlu olunmaz.” bilincini oluşturmakta ve bunu yaparken de neredeyse her alanda Batı’nın değerleri diğer toplumlara empoze edilmektedir. Son yıllarda Batı tarzı giyim, müzik vb. dışında obezite gibi rahatsızlıkların temel nedeni olan fast food denilen kalori değeri, şeker ve asit oranı çok yüksek yiyeceklerin tüketimi kitle iletişim araçlarının etkisi ile hızla artmaktadır.
İnsanlık tarihi boyunca haberleşme için farklı araçlar kullanılmıştır. Bu araçların çeşitliliği ve fonksiyonları zamanla gelişim göstermiştir. Ülkemizde 1927’de ---------, 1968’de ---------, faaliyete geçmesi yeni iletişim araçlarının hayatımıza hızla girmesini sağlamıştır.
Kitle iletişim araçları günümüzde çok hızlı gelişme göstermiştir. Kitle iletişim araçlarının yararlı özellikleri olduğu gibi zararlı özellikleri de bulunmaktadır.
Ülkemizde, medya okuryazarlığı dersi, haftalık ders çizelgesine uygun olarak 7. veya 8. sınıflarda seçilebilmektedir.
Bu dersin amaçları arasında;
I. Sakıncalı medya içeriğinden çocukların zarar görmelerini engellemek,
II. Çocukların medya karşısında bilinçlenmesine katkıda bulunmak,
III. Medyanın sunduğu bilgiler karşısında çocukların sorgulayıcı olmasını sağlamak