7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - İnsandan İnsana Giden Yol - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir fikri gülerek ifade etmekle, kızgın bir şekilde ifade etmek arasında çok fark vardır. Örneğin bir kişiye asık bir yüzle ve kaşları çatık bir şekilde “Umarım çok iyisindir.” demekle, gülümseyerek “Umarım çok iyisindir.” demek arasında fark vardır.
Bir kişi karşısındaki insanla saygı çerçevesinde iletişim kurduğunda, muhatabı da öyle davranır. Çünkü insanlar güzel şeyler duymaktan hoşlanırlar. “Teşekkür etmek”, “rica etmek” , “lütfen” diye konuşmaya başlamak insanların psikolojisini olumlu etkiler. Bu durumda insanlarda karşısındaki kişiyle aynı iletişim dilini kullanır.
Buna göre olumlu iletişimle ilgili;
I. İnsanların ruh sağlığını iyi yönde etkiler.
II. Yalnız bireyin değil, toplumun da mutluluğuna katkı sağlar.
III. Bireyler arasındaki iletişim kaynaklı sorunların azalmasına neden olur.
Merhaba! Ben inşaat ustasıyım. Çalıştığım müteahhitlik firmasının müdürü beni odasına çağırmıştı. Odasına kapıyı çalarak girdim. Odaya girdiğimde müdürümüz oturur ve ayaklarını sürekli yere vurur vaziyetteydi. Kapıdan girdiğimde yüzüme bakmamıştı. Benden karşısındaki koltuğa oturmamı istedi. Koltuğa oturdum. Müdürümüz emeklerim için önce teşekkür etti. Sonra göz teması kurmadan işime son verildiğini, muhasebeye uğramamı söyledi.
“İletişim” duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. İletişim insanların olduğu her yerde vardır. Çevremizde olup bitenleri anlamak ve kendimizi çevremizdekilere anlatabilmek için iletişim kurarız.
Buna göre;
I. Konuşmak
II. Gülümsemek
III. El kol hareketleri
IV. Oturuş biçimimiz
İletişimde kullandığımız dil, ben dili ve sen dili olmak üzere ikiye ayrılır. Ben dili olumlu ve yapıcı bir dilken, sen dili karşıdaki kişiyi suçlayan, olumsuz yargılar içerir.
İletişimde iki temel öge bulunmaktadır. Bunlar kaynak ve alıcıdır. Düşüncelerini ve duygularını aktaran kişi kaynak; bu kişinin gönderdiği iletiyi alan kişi ise alıcı yani dinleyicidir.
İlk defa karşılaştığımız insanla konuşmaya başlamadan önce karşımızdaki kişinin fiziksel görünümü, en azından iletişime nasıl başlayacağımızı belirlemede etkili olur.
İnsanlar yeni karşılaştıkları birisine tepeden tırnağa kısa bir süre baktıktan sonra zihnimizde bir kalıba yerleştirerek ona, “efendi, bey, beyefendi, dayı, amca, hemşerim, bacı, kadın, hanımefendi” demeye karar verilir.