7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - İnsandan İnsana Giden Yol - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Etkili iletişimin önemli unsurlarından biri etkili dinlemedir. Çoğu iletişim güçlükleri etkili dinleme eksikliğinden ya da etkili dinlemeye rağmen bunu karşısındakine hissettirememekten kaynaklanmaktadır. Etkili dinlemek ve etkili dinleme yapıldığını karşımıza hissettirebilmek için bazı yöntemler kullanılmalıdır.
Etkili iletişim hem doğru dinlemeye hem de doğru konuşmaya bağlıdır. Etkileyici konuşma ve etkin dinleme yapabilmek için kitap okuma alışkanlığı kazanmalıyız.
Tanıdığımız bir insanla kuracağımız iletişimde o gün üzerinde giymiş olduğu elbise bizi fazla etkilemez. Fakat ilk defa karşılaştığımız insanla konuşmaya başlamadan önce kıyafetini, boyunu, kilosunu algılayabiliriz.
Karşımızdaki birey konuşurken anlatılan konuya önem verip konuyu değiştirici ve konuyu sonlandırıcı davranışlardan uzak durulmalıdır. Çünkü şu unutulmamalıdır ki bir konu hakkında konuşan kişi için bahsettiği konu gerçekten önemli ki karşısındaki bireye yani size önem verip kendisi için önemli olan bir konudan bahsetmektedir.
İletişimin öğelerinden biri de sözsüz iletişimdir. Sözsüz iletişim günlük yaşamda gerçekleştirilen ilişkilerde başvurulan bir yöntemdir. Sözsüz iletişim çoğu kez bilincinde olmaksızın ama kaçınılmaz olarak sürekli kullanılan bir iletişim biçimidir.
Buna göre;
I. Ses tonlaması
II. Yüz ifadeleri
III. Beden hareketleri
İletişim sırasında kullandığımız kelimeler ve beden dilimiz iletişimi olumlu veya olumsuz etkiler.
Buna göre;
I. Konuşan kişinin sözünü kesmek
II. Emir verme anlamı taşıyan ifadeler kullanmak
III. Anlatmak istediklerimizi açık bir dille ifade etmeye çalışmak
Ses tonumuz kullandığımız kelimelere farklı bir anlam katabilir. Konuşmada geçen cümlelerin duygu yönü ses tonu ayarlanarak verilebilir. Türkçeyi etkili kullanmak ve güzel konuşmak isteyenlerin kelimelerin vurgularına çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ilgaz: Teneffüs oldu. Haydi bahçede top oynayalım.
Kağan: Biraz bekle, tahtadaki notu defterime yazıyorum.
Ilgaz: Haydi çabuk ol.
Kağan: Daha bitmedi.
Ilgaz: Sen bilirsin, gelmezsen gelme. Bir daha seninle oynamıyorum.
Nasrettin Hoca bir gün eşeğinden düşer ve acıyla kıvranır. Başına toplananlar: “Hemen bir doktor çağırın...” diye bağrışırken, hoca: “Bana doktor değil, eşekten düşmüş birini bulun.” der.