7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Yukarıda RTÜK tarafından hazırlanmış olan ve televizyon programlarında yayına başlamadan önce yayınlanma zorunluluğu olan akıllı işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bilgiler verilmiştir.
Bir iletişim sırasında bireyler birbirlerine küsüyor, sorun yokmuş gibi davranıyor, saldırgan davranışlar sergiliyorlar.
Bu bilgide ifade edilen iletişim ile ilgili;
I. Yıkıcı tepkiler gösterilmektedir.
II. Çatışma ve kaçınma yaşanmaktadır.
III. Sorunun çözümüne (uzlaşma) yönelik davranışlar sergilenmektedir
Teknolojinin hızlı gelişimi kitle iletişim araçlarını da etkilemiştir. Kitle iletişim araçlarındaki bu değişim ve gelişim insanları karamsar ve iyimser düşünenler olarak ikiye ayırmıştır.
İletişim sadece sözel ve yazılı iletişim unsurlardan ibaret değildir. İletişimde sözel olmayan unsurlar da kullanılmaktadır. Tahtada yazan ve iletişimde kullanılan sözel olmayan unsurlara işareti, sözel ve yazılı olanlara ise “ x ” işareti konulacaktır.
Her birey istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine göre siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin gereklerini yerine getirmek veya getirmemek hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine, vicdanına egemen olunamaz. Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyulur.
Medyanın sorumlulukları arasında doğru haber yapma yer almaktadır. Medya yayınları çocukların gelişim seviyelerine uygun olmalıdır. Medya yayınlarının çocukların gelişimine ve aile yaşamına uygun olmaması durumunda yayın yasağı uygulanabilmektedir.
Yan taraftaki grafikte, Yusuf Özbilen tarafından kaleme alınmış olan “Sözel Olmayan İletişim” adlı eserde yer alan iletişim sürecinde dikkate alınan unsurlar ile ilgili bilgiler verilmiştir.
Bu grafikteki bilgileri dikkate alan bir kişinin;
I. Yüz yüze iletişim kurmaktan kaçınması
II. iletişim sırasında sürekli yüksek sesle konuşması
III. Konuşma sırasında jest ve mimiklerini kullanması
IV. Duygu ve düşüncelerini sadece yazarak anlatmaya çalışması
Geçenlerde bozulan cep telefonumu garanti kapsamında tamir ettirmek İçin gittiğim yerde önce sıra numarası alarak beklemeye
başladım. Sıra bir türlü bana gelmiyordu. Aradan yaklaşık iki saat geçtikten sonra cep telefonumu teslim edeceğim kişiyle görüşebilecektim. Selam verdikten sonra cep telefonum ile ilgili sorunumu anlatmaya başladım. Bu sırada görevli kulaklıkla müzik dinliyor, yüzüme bile bakmıyordu. Görevliye uzun zamandan beri beklediğimi ve kendisini benim yerime koymasını istedikten sonra cep telefonum ile ilgili sorunu anlatmaya devam ettim. Görevli benden yaşadığım sorunu yazılı olarak vermemi istedi. Ben de sorunu yazdım ve teslim ettim. Görevli şöyle seslendi: “Yazdığınız kâğıdı şuraya bırakın, biz sizi ararız.” Ben görevliye ne kadar sürede ararsınız diye sorduğumda kaşlarını çattı ve “En kısa zamanda” cevabını verdi.
Bu bilgide yaşanan iletişim ile ilgili;
I. Görevli göz teması kurmaktan kaçınmıştır.
II. Görevli iletişim sırasında ben dili kullanmıştır.
III. Müşteri görevliden empati yapmasını istemiştir.
IV. Müşteri yaşadığı sorunu hem sözlü hem de yazılı olarak ifade etmiştir