7. Sınıf : Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Daha sonra Sally adlı öğrencime ailesi ile tanışmak istediğimi söyledim. Bu isteğim ailesi tarafından da kabul edilince ziyaretlerine gittim.
Ziyaret ettiğim bu güler yüzlü sıcak ailede, iki olay gerçekten dikkatimi çekti. Bunlardan ilki, Sally’nin babası George’un torunlarıyla konuşurken onların göz hizalarına inmesiydi. Bunu o kadar doğal yapıyordu ki, artık farkına varılmadan yapılan bir davranış olduğu belliydi. Sally’ye, babasının torunlarıyla hep böyle mi konuştuğunu sordum. “Evet” yanıtını alınca, kendisi çocukken de babasının, onunla göz hizasına inerek mi konuştuğunu sordum. “Evet, biz böyle biliyoruz. Ağabeyim Brian da çocuklarıyla böyle konuşur; ben de kendi çocuklarımla böyle konuşacağım. Biz böyle biliyoruz”, dedi. Tüylerim diken diken oldu. Ben üniversite öğretim üyesiydim ve insan psikolojisi benim uzmanlık alanımdı ama üç çocuğumdan hiçbiriyle göz hizasına inerek konuştuğumu hatırlamıyordum. Kendime kızdım; sonra kendime kızmaktan da vazgeçtim, beni yetiştirenlere kızdım. Sonra onlara kızmaktan da vazgeçtim ve bütün nesilleri yetiştiren kültür ortamına kızdım. Daha sonra kimseye kızamayacağımı anlayarak, oradaki öğrenme fırsatından yararlanmaya karar verdim. Torunlarının önünde diz çökerek konuşan dede George’a “Beyefendi, çocukların göz hizasına inerek konuşuyorsunuz!” dedim. Bana biraz şaşkınlıkla gülümseyerek, “Tabii, onlar küçük insanlar!” yanıtını verdi. Öyle bir bakışı vardı ki, bu bakış sanki ‘Bu kadar doğal bir şey ki, herhalde bunu herkes yapıyordur; sen yapmıyor musun?’ diyordu. Doğan Cüceloğlu
(Sadeceleştirilmiştir)
Bu anlatımda ders alınması gereken;
I. Empati yapmanın önemi
II. Ön yargılı olmanın zararları
III. Göz teması kurmanın önemi
IV. Geri bildirim yapmamanın zararları
Kendisini ifade etmek isteyenler için sosyal medya çok önemlidir. Sosyal medya kullanan kişilerin medyadaki her bilgiyi doğru olarak kabul etmemesi medyadaki mesajları doğru olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Kayıp bir kişinin bulunmasında, doğal afetlerde yardım kampanyalarının sosyal medya veya kitle iletişim araçları ile yürütülmesi, sokak hayvanlarına yardım edilmesi gibi birçok konuda sosyal medya kullanıcıları örnek hareketler sergileyebilmektedirler. Bunun yanında sosyal medya kullanıcıların “kedi dili” diye tabir edilen sosyal ağları kullanmaları Türk diline de zarar vermektedir. Yine sosyal medya kullanımının fazla olduğunu aile içinde dahi görmek mümkün. Aile bireylerinin ellerinde akıllı telefonlar, tabletler veya dizüstü bilgisayarlar birbirleri ile sohbet etme yerine daha çok sosyal medyada başkaları ile yazışmakta veya yapılan paylaşımları takip etmektedirler. Bayramlarda veya özel günlerde insanlar birbirlerini ziyaret etmek yerine sosyal medyadan bildiri yapabilmektedir.
Ülkemizde genel seçimlerin yapılacağı dönemlerde adaylar kitle iletişim araçları ile projelerini halka anlatabilmekte ve vatandaşlar ise bu haberleri kitle iletişim araçlarından takip edebilmektedirler.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 13. maddesi şöyledir: Çocuk düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir. Bu hak ülke sınırları ile bağlı olmaksızın yazılı, sözlü, basılı, sanatsal biçimde veya çocuğun seçeceği başka bir araçla her türlü haber ve düşüncelerin araştırılması, elde edilmesi ve verilmesi özgürlüğünü içerir.