7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 1. Ünite : Birey ve Toplum - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kitle iletişim araçları günümüzde farklı alanlarda insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır.
İletişim alanındaki buluşların en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz Gutenberg’in XV. yüzyılda icat ettiği matbaadır. İnsan yaşamının toplumsal, bilimsel, kültürel ve siyasi alanlara en temel katkıyı bu büyük buluş sağlamıştır.
Buna göre;
I. Gazetelerin ortaya çıkması
II. Demir yolu ağının artması
III. İş imkânının doğması
İşten eve yorgun gelen babaya oğlunun “Top oynayalım” demesi üzerine baba, “Üzerimi değişeyim, ardından bir on dakika uzanayım. Seninle tabi ki oynayacağım.” şeklinde cevap vermiştir.
Kitle iletişim araçlarını kullanırken bize ait yazı, resim, bilgi ve verilerin izinsiz olarak başkalarının eline geçmesi tehlikesi vardır. Örneğin sosyal medyada paylaştığınız görsellerin kötü amaçlı yazılımlarla ele geçirilip bizim isteğimiz dışında kullanılması bilişim suçları kapsamına girer.
Bu durum;
I. Kişi haklarının ihlal edilmesidir.
II. Bilgi edinme hakkının engellenmesidir.
III. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesidir.
IV. Haber yapma hakkının kullanılmamasıdır.
“Anlamak için dinlemiyoruz. Cevap vermek için dinliyoruz. En büyük iletişim problemimiz budur.”
Olaylardan haberdar olmak, toplumsal gelişmelere uzak kalmamak veya eğlenmek için medya sürekli takip edilmektedir. Özellikle Genel Ağ ile artan özgür ve geniş alan insanların düşüncelerini, kararlarını ve davranışlarını etkilemektedir.
Son yıllarda Genel Ağ üzerinden sanal market veya e-market alışverişi gibi faaliyetler yeni bir ekonomik kültür anlayışını da ortaya çıkarmıştır.
Kitle iletişim özgürlüğü haber, bilgi ve düşüncelerin iletişim araçları vasıtasıyla serbestçe elde edilebilmesi, açıklanabilmesi ve yayılabilmesini sağlar.
Medyanın etkinlik alanını artırmasında iletişim teknolojilerinin gelişmesinin payı büyüktür. Bireyler artık eskiye oranla daha fazla sayıda ve daha çeşitli medya mesajı ile karşı karşıya kalmaktadır. Medyada yer alan mesajların nitelik problemi karşısında bireyleri özellikle de gençleri ve çocukları daha bilinçli hâle getirme gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bunun sonucunda dünyada bir sivil toplum hareketi olarak çocuk ve genç izleyicinin zararlı yayınlardan korunmasını hedefleyen medya okuryazarlığı hareketi ortaya çıkmıştır.