7. Sınıf: Matematik - 1. Ünite : Tam Sayılarla İşlemler - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bir yerin deniz seviyesine göre metre cinsinden yüksekliğine rakım denir. Rakım hesaplanırken deniz seviyesi 0 (sıfır) kabul edilir.
Su sondajı, yer altının belirli bir derinliğinde bulunan suya ulaşmak için kuyuların açılması ve suyun pompa ile bu kuyulardan yeryüzüne çıkarılması işlemidir.
Aşağıda verilen su sondaj makinesi, rakımı 80 olan bir yüzeyde her yarım saatte 1 m derine inebilmektedir. Makine aralıksız çalıştığı her 8 saatten sonra 1 saat dinlendirilmektedir.
Recep Öğretmen sınıfın zeminine aşağıdaki gibi her bölümü bir tam sayı ile puanlandırılmış daire çiziyor ve öğrencilerinden şekildeki topacı bu daire içerisinde çevirmelerini istiyor.
Öğrenciler bu çevirmeyi yaptığında topaç hangi bölümde durursa öğrenci o bölümde yazan puanı alıyor. Topaç daire dışında durana kadar öğrenci topacı çevirmeye devam ediyor ve tüm çevirmeleri sonucunda aldığı puanların toplamı öğrencinin puanı olarak belirleniyor.
Ali’nin 5 kez çevirdiği topaç dairelerin dışına çıkmadan 3 farklı bölümde durmuştur.
Bir oyuncak mağazası ürünlerine yaptığı zamları pozitif tam sayılarla, indirimleri ise negatif tam sayılarla göstermektedir.
Örneğin +10 sayısı 10 TL zam, -20 sayısı ise 20 TL indirim olduğu anlamına gelmektedir.
Aşağıda bu mağazadaki oyuncak arabaların etiket fiyatları ile etiket fiyatları üzerinden yapılan zam ve indirimler üslü ifade şeklinde gösterilmiştir.
Gizem Öğretmen, okul bahçesine ardışık iki tam sayı arasındaki uzaklığın 1 m olduğu bir sayı doğrusu çizip “0” noktası üzerinde durmuştur.
Gizem Öğretmen, öğrencilerinden Akın’ın sayı doğrusu üzerinde kendisine 8 m uzaklıkta, Berna’nın ise 10 m uzaklıkta olan bir noktaya gitmesini istemiştir. Akın’ın sayı doğrusunda üzerinde durduğu noktaya karşılık gelen tam sayı A, Berna’nın üzerinde durduğu noktaya karşılık gelen tam sayı ise B olarak veriliyor.
Aşağıda Maya Uygarlığı’na ait bir sayı sisteminde kullanılan sayıların sembol karşılıkları birer karta yazılmıştır.
Ayla Öğretmen sınıfa bu kartları getirip öğrencilerinden kartlardaki sayılarla üslü ifadeler oluşturmalarını istiyor. Öğrenciler bu kartlardan beyaz olanı kendi değerinde pembe boyalı olanları negatif sayı, mavi boyalı olanları pozitif sayı olarak alıp üslü ifadeler oluşturuyorlar.
Aşağıda dört öğrencinin bu sayı sistemiyle oluşturduğu üslü ifadeler verilmiştir.
Bir robot, kuvvetleri pozitif tam sayı olup üslü ifade şeklinde verilen komutlarla birim kareli zemin üzerinde hareket etmektedir.
Bu robot; üslü ifadenin tabanındaki sayı pozitif ise sağa, negatif ise sola doğru ve birim cinsinden üslü ifadenin mutlak değeri kadar ilerleyerek hareket etmektedir.
Yukarıdaki kareli zeminde bir karenin köşesinde bulunan robot bulunduğu konumdan (-2)³, (-2)², (-1)⁵, 4² komutlarından birini alarak hareket edip kareli zeminin pembe kısmında durmuştur.
Bir müzik kanalı her hafta en çok çalınan beş şarkıyı belirleyip bu şarkıları “5 Yıldızlı Şarkı Listesi” olarak sıralamaktadır. Listede önceki haftaya göre yer değiştirmeler sayılarla belirtiliyor ve yükselişte olan şarkılar ‘’+'' düşüşte olan şarkılar ise ‘’-'' işaretlenerek sıralama yapılıyor. Sıralaması aynı kalan şarkılar için de sıfır (0) kullanılır.
Örneğin, bir önceki haftaya göre 2 sıra yükselen şarkı için +2, 1 sıra düşen şarkı için -1 yazılıyor.
Aşağıda ardışık iki hafta boyunca 5 Yıldızlı Şarkı Listesi’nin şarkılarının olduğu tablolar verilmiştir.
Aşağıda üslü ifadeler konusunun pekiştirilmesi amacıyla tasarlanmış bir etkinlik verilmiştir.
Bu etkinlikte sayı doğruları birer tam sayıları üst üste gelecek biçimde dik olarak kesiştiriliyor. Kesişen noktada; yatay sayı doğrusunun üzerindeki sayı taban, dikey sayı doğrusunun üzerindeki sayı ise kuvvet olacak şekilde üslü ifadeler oluşturulacak ve değerleri hesaplanacaktır.
Örneğin sayı doğruları yukarıdaki konumdayken oluşan üslü ifade (-4)² = 16 ’dır.