7. Sınıf : Matematik - 10. Ünite : Çember ve Daire - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Kaan ve Çağan yanda görseli verilen cetveli ve pergeli kullanarak defterlerine çember çizmek istemektedir.
Kaan kırmızı pergelin iğnesini cm tarafında 1’e, kalemin ucunu 6’ya, Çağan mavi pergelin iğnesini ınch tarafından 1’e, kalemin ucunu 3’e getirerek pergellerinin açıklığını ayarlamaktadır.
Şuayip, babasının kullanırken tokasını 10. deliğe taktığı kemeri, kendi beline taktığında kemer tokası 1. deliğe denk gelmiştir.
Muhittin’in hazırlamış olduğu güneş sistemi modeli yukarıda verilmiştir. Uydular güneş etrafında dönmekte ve uyduların merkezi gezegenlerin tutturulmuş olduğu metal ayaktır.
Dünya’nın ve Neptün’ün oluşturduğu çemberlerden birinin yarıçapı diğerinin 3 katı olmaktadır.
Şekildeki gibi K ve P merkezli yarım daire ve bunların etrafındaki dikdörtgen arazinin etrafına iki şeritli bir yarış pisti inşa edilmiştir.
Rulman birbirine zıt yönde dönen iki halka içerisinde bulunan makaralar aracılığıyla dönme hareketi sağlayan makine parçalarıdır. Çağan 10 cm yarıçaplı silindirik rulmanlardan kullanarak bir kaykay yapmıştır. İçindeki her bir silindirin yarıçapı rulmanın yarıçapının % 5’ine eşit olan kaykayın tekerleği aşağıdaki gibi A noktasından B noktasına hareket ettirilmiştir. Kaykayın tekerleği A noktasından B noktasına geldiğinde 1 tam tur atmaktadır.
Fen bilimleri dersinde eşit büyüklükte tanecikli yapıya sahip maddeyi incelemek isteyen Kaan, öğretmenin verdiği 20 kat büyütme oranına sahip büyüteci kullanacaktır.
İncelemiş olduğu maddenin içerisinde çapı 40 mm olan 4 tane dairesel alan mevcuttur.
Bir otelin girişinde bulunan turnikeli kapının üstten görünümü aşağıdaki gibidir.
Kapı saat yönünün tersine dönmekte olup yarıçapı 300 cm olan daire dilimi şeklinde üç eşit kabinden oluşmaktadır. Kapıdan geçmek isteyen bir kişinin güvenli bir şekilde geçebilmesi için binanın duvarı ile kabin duvarı arasında kalan yayın ölçüsü 50° den az olmamalıdır. Çağan kapının konumu yukarıdaki gibi olduğunda III. kabini kullanarak otelden çıkmak istemektedir.
Elif mavi bir karton üzerine 24 cm çapında çizmiş olduğu bir dairenin 60° lik dilimini şekildeki gibi keserek bir balık görseli elde edecektir. Kesmiş olduğu daire diliminin 60° lik kısmını III. şekildeki gibi büyük daire diliminin üzerine yapıştırıyor.
Şekil - I de bulunan yarıçapı 15 cm olan rulo hâlindeki metal sacın kırmızı boyalı kısmı kesilip kıvrılarak Şekil - II deki yarıçapı 3 cm olan aynı boydaki metal boru elde ediliyor.