7. Sınıf : Matematik - 10. Ünite : Çember ve Daire - Ünite Tekrar Testleri
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
1940’lı yıllarda yapılmış tek tekerlekli bisiklet görseli ve mekanizması aşağıda verilmiştir.
Bisikleti hareket ettirmek için sürücü içte bulunan küçük tekeri çevirmekte, küçük tekerde bulunan dişliler büyük tekerin içte bulunan jantının hareket etmesini sağlamaktadır. Jant ile dış lastik birbirine sabitlenmiş ve aralarındaki mesafe 25 cm ’dir. İç tekerin çapı 50 cm, jantın çapı 150 cm ’dir.
Aşağıdaki görselde bir disk atış sahası verilmiştir. Disk atıcısı görseldeki A noktasından atış yapm akta ve geçerli bir atış için diski yeşil bölgenin en uzak mesafesine atmaya çalışmaktadır.
Disk atış bölgesi yarıçapı 3 metre olan, etrafı güvenlik için tel örgülerle çevrili ve önünde 40° lik açıklık bulunan bir bölgedir.
Olimpiyatlara katılmak için atış yapan bir atlet geçerli bir atış yapmış fakat 60 m olan olimpiyat sınırını geçememiştir.
Bir teleskopun merceği iç içe geçmiş dairelerden oluşmaktadır. Art arda dört mercekten oluşan bu teleskopun merceklerinin yarıçapları sırasıyla küçükten büyüğe ardışık olanlar birbirinin iki katıdır. Bu mercekleri bir resme tuttuğunuzda, büyütme oranı sayısal değer olarak merceğin cm² cinsinden alanına eşittir.
Bu teleskopun merceklerini incelemek isteyen bir öğrenci mercekleri çıkarıp bir resme tuttuğunda en büyük mercekteki büyütme oranının 75 kat olduğunu görüyor.
Görselde etrafı çitlerle çevrili dikdörtgen şeklindeki alana, içerideki koyunları korumaları için çiftlik sahibi iki tane köpek bağlamıştır. Köpekler bulundukları kenarların orta noktalarına 6 metrelik iplerle bağlanmıştır.
Görselde bir hız bisikleti pisti verilmiştir. Bisikletler eğimli dairesel pistte tek tek yarışmaktadır. Amaç belirlenen tur sayısını en kısa sürede tamam lamaktır.
Pistin yarıçapı 48 metredir. Start noktasından harekete başlayan bisikleti, pistin merkezinde bulunan
bir kamera kendi etrafında dönerek takip etmektedir.
1990 yıllarında insanlar elma pekmezi yapmak için taşı eş bölmeli daire şekline getirip yuvarlayıp elmaları ezerlermiş. Taşın merkezinden geçen her bir kanalın ucunda bir elmanın yerleşeceği kadar oyuk bulunmaktadır.
Bir elmadan çıkan suyun 2 mİ olduğu bilinmektedir. İlk elma F oyuğuna gönderilerek hiçbir oyuk boş kalmayacak şekilde taş hareket ettirilerek 60 mİ elma suyu sıkılmıştır.
Görselde verilen yerleşim alanında güneş A noktasından sabah 06:25’de doğup, akşam B noktasından 18 : 25’te batmaktadır. Görselde C noktası A ve B noktalarına eşit uzaklıktadır.