7. Sınıf: Matematik - 10. Ünite: Çember ve Daire - Ünite Tekrar Testleri - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Bilimsel bir problemin adım adım çözüm basamakları, yarıçapı 4 dm olan ve eşit büyüklükteki dilimlere ayrılmış daire biçimindeki kâğıt üzerine aşağıdaki gibi yazılmıştır.
Bu kâğıttaki adımlardan yararlanarak problem çözümüne başlayan Efe ve Melis sırasıyla tamamladıkları her adımdan sonra o adıma ait dilimi pembeye boyayıp diğer adıma geçmektedirler. Aşağıda Efe’nin problem çözümünde tamamladığı adımları gösteren kâğıdı verilmiştir.
Yarıçapı r olan bir çemberin çevre uzunluğu 2% πr dir
Aşağıda bir çamaşır makinesinin kendi içlerinde eşit bölmelere ayrılmış olan daire şeklindeki iki göstergesi verilmiştir.
Göstergelerin ibreleri şekildeki konumlardayken ok yönünde 1. gösterge 225°, 2. gösterge ise 216° döndürülüp çamaşır makinesi çalıştırılıyor.
Çevrim içi düzenlenen bir sınavda her soru için 120 saniyelik süre ayarlanmış olup bu sorular için özel olarak hazırlanmış eşit aralıklardan oluşan ve ibresinin uzunluğu 6 cm olan dijital kronometre aşağıda gösterilmiştir.
Örneğin kronometrede geçen süre 80 saniye olduğunda bu kısım şekildeki gibi mavi renk olarak görünmektedir.
İbre 0’dayken kronometre çalışmaya başladığı anda bir soruyu çözmeye başlayan Recep kalan süre geçen sürenin üçte biri kadar olduğu anda soruyu cevaplamıştır.
Aşağıdaki tabloda üzerinde puanların yazılı olduğu daire biçimindeki üç pul ve çevre uzunlukları verilmiştir.
Elinde 10 tane 1, 5 tane 10 ve 2 tane 25 puanlık pul bulunan Yusuf, kumbarasına elindeki bu pulları atmak istiyor. Yusuf’un kumbarasının kalınlığı, pulların kalınlığına eşit ve genişliği 19 mm olan bir açıklığı vardır.
Aşağıda verilen daire şeklindeki makaranın merkezinden geçen çubuklar makarayı eş parçalara ayırmıştır. Bu makara ile bir cisim yukarı doğru çekildiğinde oluşan anlık görüntüler aşağıda verilmiştir.
Makara Şekil 1’deki gibi A noktası en üst konumdayken bir tam tur olmadan E noktası en üstte olacak biçimde ok yönünde döndürülmüş ve cisim 60 cm yukarı çıkarak Şekil 2’deki konuma gelmiştir.
Hakan, oyun hamurundan Şekil 1'deki gibi üst yüzü daire biçiminde olan bir parça oluşturmuştur.
Daha sonra bu parçadan Şekil 2’deki gibi merkez açısının ölçüsü 120° olan bir dilimi keserek birer yüzlerinin alanları toplamı, kesilen dilimin bir yüzünün alanına eşit olan daire biçimindeki özdeş üç parçayı oluşturmuştur.