7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 2. Ünite : Kültür ve Miras - Beylikten Cihan Devletine - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Orhan Bey fethettiği şehirleri cami, medrese, imaret, han, hamam gibi eserlerle donatarak bu merkezleri birer Türk şehri hâline getirdi.
Söğüt ve çevresini yurt edinmesi Osmanlı Beyliği’ne önemli avantajlar sağlamıştır. Çünkü bu topraklar, Asya ile Avrupa arasında köprü konumunda olan Bizans İmparatorluğu’nun önemli ticaret yolları üzerindeki büyük kentleri ile komşuydu. İlk zamanlarda Bizans’ın bu şehirleri ile ticaret yapan Osmanlı Beyliği, daha sonra buraları fethederek kendi sınırları içine katmıştır.
“Orhan Bey zamanında Bizans İmparatoru Gelibolu’daki Çimpe Kalesi’ni Osmanlı’ya üs olarak verdi (1353). Osmanlı ordusu da kısa süre içinde Gelibolu’dan başlayarak Balkanlar’ın içlerine kadar ilerledi.”
Bir gün Germiyanoğulları Beyliği’nden gelen bir kişi Bilecik Rumlarından bir kişiden bardak satın almış, ancak parasını ödememişti. O kişi Osman Bey’e gelerek şikayette bulundu. Bunun üzerine Osman Bey adamı çağırarak Rum’un hakkını ondan aldı. Bu olayın ardından da pazarda tellallar gezdirip kimsenin kimseye zulmetmemesini, haksızlığa uğrayanların kendisine müracaat etmesini buyurdu.
Ahmet Şimşirgil, Kayı I, s.32.
Osmanlı Devleti’nde en önemli kesim askerî sınıftı. Osmanlı Devleti’nde sınırların genişlemesiyle birlikte bu sınıf önem kazandı.
I. Kosova
II. Niğbolu
III. Sinop
Osmanlı padişahı I. Murat;
• Haçlılar ile yapılan Sırpsındığı Savaşı’nı kazandı.
• Germiyanoğulları'ndan çeyiz yoluyla Kütahya’yı, Hamitoğulları'ndan parayla İsparta ve çevresini aldı.
• I. Kosova Savaşı’nda haçlıları yendi (1389).