7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite : İnsanlar, Yerler ve Çevreler - Doğduğun Yer mi, Doyduğun Yer mi - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
Göç alan yerlerde nüfus miktarı artar. Bu durum mal ve hizmetlere olan talebi artırır. Bu yüzden de üretim artar. Üretim ve tüketimin artması ticari faaliyetleri artırdığı gibi vergi gelirlerini de artırır. Ayrıca iş gücü imkanı arttığı için üretim maliyetleri de azalır.
1950’li yıllardan itibaren kırdan kente yapılan göçlerle kent nüfusunun hızlı bir şekilde artması, kentlerde konut sıkıntısını ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak büyük kentlerimizde hukuken imara açık olmayan arazi, yeşil alan ve orman arazisi gibi görünen birçok boş alan, kaçak yapı ve gecekondularla istila edilmiştir.
Göç alan yerlerde yerleşim alanları büyür ve düzenli bir bayındırlık faaliyeti yapılmazsa düzensiz bir kentleşme meydana gelir. Yaşanan düzensiz kentleşme ile, gecekondulaşma, altyapı yetersizliği, çevre kirliliği ve trafik sorunları gibi olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Göçe bağlı olarak hızlı nüfus artışı yaşanan kentlerde işsizlik sorununa rastlanabilir.
Kırdan kente yapılan göçler, şehirlerde nüfusun artmasına ve birçok sorunun görülmesine neden olmuştur.
Yıllardır Ankara’da bir kamu kuruluşunda memur olan Serdar Bey, emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü ve ata yurdu dediği köyüne dönerek hayatının geri kalan kısmını burada geçirmeye karar vermiştir.
“Yurt dışında çalışan Türklerin 8 yılda Türkiye’ye gönderdiği dövizin miktarı 30 milyar 922 milyon dolar oldu.”
Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının uluslararası alanda tanındığı antlaşmadır. Bu antlaşma gereği Osmanlı Dönemi’nde Anadolu’da yaşayan Rumların Yunanistan’a, Yunanistan da yaşayan Türklerin de Anadolu’ya göç etmesi kararlaştırılmıştır.
Buna göre;
I. Siyasi nedenlerle göçler yapılmıştır.
II. Zorunlu olarak yapılan bir dış göçtür.
III. “Mübadele” kavramına örnek bir göç türüdür.
Ülkemizde kırsal alanlardan kentlere yoğun göç yaşanmaktadır.