7. Sınıf: Sosyal Bilgiler - 3. Ünite : İnsanlar, Yerler ve Çevreler - Nereye Yerleşelim - Test Çöz
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
3000 yıldan fazla bir tarihe sahip olan Truva, Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıkları izlememizi sağlamaktadır. Truva, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından daima çok önemli bir rol üstlenmiştir.
“Ülkemiz nüfusunun hızlı artmasıyla her geçen gün birim alana düşen insan sayısı da artmaktadır.”
En eski yerleşimlerden bir tanesi olan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır.
Buna göre Çatalhöyük’te yaşayan insanların;
I. Din
II. Sanat
III. Bayındırlık
Sıcaklık ve yağış ülkemizde nüfusun dağılımını etkileyen en önemli faktördür. Sıcaklık ve yağışın yeterli olduğu alanlar yerleşme için en uygun alanlardır. Aşırı sıcakların, aşırı soğukların olduğu ve yağışın yetersiz olduğu kurak alanlarda nüfus ve yerleşme azdır.
İnsanlar kendiliğinden yetişen yabani buğday, arpa, çavdar gibi tahılları toplayarak bunları kullanmıştır. Daha sonraki süreçte insanlar bu yabani tahılları ıslah ederek kendi kontrolünde planlı bir üretim faaliyeti başlatmıştır. Böylece bölgedeki avcı ve toplayıcı toplumlar giderek üretici konuma gelmiş ve yerleşik hayata geçmiştir.
Nüfusun dağılışında rol oynayan faktörler doğal ve beşeri olmak üzere ikiye ayrılır.
Türkiye’de 1.000 kadar höyük yerleşmesi tespit edilmiştir. Höyük yerleşmeleri Konya Ovası çevresinde ve Suriye sınırına yakın yerlerde daha fazla görülür. Tarımın yaygınlaşması ile birlikte Anadolu’nun hemen her yerinde yerleşmeler kurulmuştur. Günümüzden 5.000-7.000 yıl öncesinde Mersin yakınlarında Yümüktepe, İzmir’de Bayraklı, Çanakkale’de Truva, İstanbul yakınlarında Fikirtepe. Çorum yakınlarında Büyük Göllücek, Samsun yakınlarında İkiztepe yerleşmeleri Anadolu’nun tamamen yerleşmeye açıldığını ortaya koymaktadır.
Akarsu, göl ve deniz kenarlarında nüfusun arttığı, yerleşmelerin yoğunlaştığı görülür.